/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/opin27.png

Nio av tio i LO-opinion värvar nytt folk till facket.

Den här veckan genomför Fas-tighets avdelning 2 i Göteborg en värvningskampanj bland städarna, den yrkesgrupp där facket har tappat flest medlemmar. Nästa vecka genomför IF Metalls avdelning 15 i Stockholm en kampanjvecka för att värva fler.

Och så vidare. Många i LO-opinion ser medlemsvärvning som en av sina viktigaste uppgifter.

Susanne Fridell, Malmö, är undersköterska i hemtjänsten och suppleant i Kommunals sektionsstyrelse:

– Traditionell värvning räcker inte. Vi tappar många unga som går ur eller inte går med överhuvudtaget. Vi har pratat mycket om att man måste hitta andra vägar att nå dem, men än så länge är det bara prat. Vi måste helt enkelt tänka i andra banor om facket ska överleva.

Hon berättar om idéer från de yngre arbetsplatsombuden om fria sms mellan Kommunals medlemmar och att facket ska synas där de unga finns, som vid Hultfredsfestivalen.

”Vi lägger allt krut på att behålla de vi har”

Viveka Engholm, Råneå, är grafiker och aktiv i Grafiska Fackförbundet:

– Vi lägger allt krut på att behålla de vi har. Det är mest realistiskt. Att värva nya är som att plocka ner månen. Framtidsplanen är att värva tillbaka dem som har hoppat av. Sedan kan vi värva nya medlemmar.

Allt är inte elände. Musikernas avdelning 20 i Göteborg har fått fler medlemmar. Och några behöver inte ägna sig åt medlemsvärvning, i varje fall inte på den egna arbetsplatsen.

Johanna Haraldsson, tändsticksarbetare på Swedish Match i Vetlanda och aktiv i IF Metall, är en av dem som svarar:

– Vi har hundraprocentig anslutningsgrad.

Scans nedläggning ökar organisationsgraden
I Kävlinge har Scans senaste sparpaket höjt anslutningsgraden.

– Vår arbetsplats läggs ner den 30 september 2008, så nu har vi hundraprocentig organisationsgrad, berättar Kenneth Rosenberg, livsmedelsarbetare och Livsklubbens studieorganisatör.