HÄSTSPORT. Praktverket Travet i våra hjärtan, utgiven av Svenska Travsportens Centralförbund och Nationella Stiftelsen för Hästhållningens Främjande, är nog den finaste idrottsbok jag sett, en hyllning till denna märkliga sport ur alla tänkbara aspekter (nästan).

Jag skulle ha skrivit om den tidigare – den kom vid jultid förra året – men var dum nog att låna ut mitt exemplar över helgen till en annan fantast. Och det blev en väldigt lång helg. För det finns så väldigt mycket att läsa om.

Naturligtvis bakgrunden, med avstamp för 30 000 år sen. Och naturligtvis omfångsrika porträtt av hjältarna, de tvåbenta såväl som de fyrbenta.

Men också mycket annat som ger grundläggande bildning. På sjutti lättlästa men informationsdigra sidor får man en guidad tur genom den svenska travstamboken och därtill en inblick i avelns principer. Ulf Bertilssons nationalekonomiska genomgång bevisar att hästnäringen är ”en viktig kugge i samhällsekonomin”.

Det skymtar till och med fackliga perspektiv. Susanna Hedenborg (enda tjejen i medarbetarskaran) berör i sin artikel om hur man blir hästskötare både att arbetet är tungt och sliter på kroppen och att det är ett yrke av ”genomgångskaraktär”.

Den fackliga aspekten
Mer skulle förstås kunna sägas om detta. Jag ringde till Robert Janson på Kommunalarbetaren, som målade upp en delvis dyster bild. De bästa tränarna, som Stig H Johansson, sköter sig i regel exemplariskt med avtal, arbetsvillkor och löner. Men alltför många i de lägre divisionerna utnyttjar den aldrig sinande tillströmningen på unga entusiaster, som finner sig i vad som helst för att få jobba med hästar: från ändlösa övertider till att bli blåsta på pengar och i oroväckande grad sexuellt utnyttjade.

”Lantarbetareförbundet gjorde en undersökning för kanske tio år sen om vad tjejer varit med om – och man trodde inte det var sant”, minns Robert Janson, som sammanfattar stämningen kring hästyrkena som en ”cirkus” och kan berätta att uppmärksamheten kring Fenix ridläger (se bilden på chefen till häst som river ner blockadlapparna LO-tidningen nr 24) har inspirerat Kommunal i Skåne till en informationskampanj om hästskötarnas villkor.

Närvarodjup
Men i övrigt innehåller boken ungefär allt. Det är snyggt papper, meningsfulla bilder, och man blir sittande länge. En särskild eloge till den pedagogiska ambitionsnivån hos redaktören Mats Fransson. Det måste ha kostat på att tubba ärrade travskribenter till att förklara allt från grunden, och rentav ibland stava ut det alldeles självklara om balansering, ”rycka tussarna” och ”dödens”.

Resultatet blir väldig närvaro, uppumpad av all bakgrundsinformation. Man återupplever på djupet stunder som Elitloppet 1994, med Johan Lindbergs ord:

”Mjölksyran syntes inte, viljan gjorde det. In på upploppet var hästarna exakt jämsides, publiken höll på att svimma och exakt i det ögonblicket gjorde Copiad det ingen trodde var möjligt. Han fick en centimeter, en decimeter, mitt på upploppet en meter – han var på väg att slå det amerikanska vidundret med svensk envishet.”

Bok: Travet i våra hjärtan. En antologi om sporten och spelet genom tiderna.
Redaktör: Mats Fransson
Förlag: Svenska travsportens centralförbund och Nationella Stiftelsen för Hästhållningens Främjande

John Swedenmark
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktören