Nu är det klart. Begränsning av fackens stridsåtgärder, tvååriga provanställningar för ungdomar och undantag från lasreglerna är några av ingredienserna i centerns nya jobbprogram.

Men det är ingen stridsförklaring mot facket, säger Maud Olofsson till TT.

Jobbprogrammet som antogs av centerpartiets stämma i dag, fredag, är kontroversiellt.

Tvååriga provanställningar av personer under 26 år, ett undantag från lasreglerna för två anställda i alla företag samt inskränkt konflikträtt är några punkter i det 41 sidor långa programmet.

Krigsförklaring
LO har tidigare sagt att förslagen är en krigsförklaring, och utanför kongressalen i Kalmar delade facket ut flygblad.

Begränsningarna av strejkrätten är det som från fackligt håll har ansetts som det största hotet mot den svenska modellen.
Om partiet får som det vill kommer inte strejkvapnet vara tillgängligt mot företag där de anställda inte är kollektivanslutna.

Att konsekvensen skulle bli att företag kan komma att undvika fackanslutna, tror inte Maud Olofsson.

– Vi har många medvetna människor i det här landet och jag tycker inte att vi ska omyndigförklara dem, säger hon till TT.

Opponerade sig
Få medlemmar på riksstämman opponerade sig mot partistyrelsens förslag och enligt TT så fick de få som ändå gjorde det litet gehör.

Centerföreträdarna är dock ensamma i regeringen om de radikala åsikterna. Så sent som i gårdagens interpellationsdebatt i riksdagen ställde sig arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin sig frågande till Centerpartiets förslag.

– Det hela är ett politiskt fantomproblem. If it aint broken – why fix it? var hans kommentar då.

Lars Tegermark