Knätofsar, dragspel och Maudan i en enda mörkblå kuckemölja. Det är centerpartiet som har riksstämma i dagarna. Man tar sig för pannan och tänker, hur är det möjligt att detta kackel kan komma från Sveriges näringsminister?

För nu har den så kallade Stureplans-centerns ledare Frederick Federlay och hans väninna Dominika Peczynski en idé. En idé som dels ska förhindra normalt fackligt arbete och samtidigt göra Sverige mer konkurrenskraftigt. Och Maudan, hon hänger med, det är ju, som hon sa, så viktigt nu när globaliseringen gör att konkurrensen för företagen ökar.

Fredde satt på en liten salladsbar i Göteborg som vägrade teckna kollektivavtal och förfasades storligen. Facket blockerade
salladsbaren och krävde avtal, något som facket alltid gör med trilskande arbetsgivare.

Pigga centeridéer från slutet av 1800-talet

Fredde kom då på idén att arbetsgivare som bara anställer dem som lovar att inte utnyttja sin grundlagsfästa föreningsrätt ska skyddas av staten från kraven på kollektiv-avtal och konkurrensneutralitet. Istället ska de kunna konkurrera med låga löner och sämre trygghet, en pigg idé från 1800-talets senare del. Och Maudan, hon hänger med!

För Fredde och Dominika växte detta till något stort, en livsuppgift. Dom fick spel, och blev så yra att de köpte en egen salladsbar vid Stureplan i Stockholm. Dominika hackade lök så ögonen rann och anklagade facket för maffiametoder, inte så konstigt kanske eftersom hon själv arbetar på PR-byrån Mafioso.

Att Fredde och Dominika fick spel är lätt att förstå eftersom deras ”En annan salladsbar” snabbt gick i konkurs utan att facket krävde kollektivavtal trots att det var precis det som var Freddes högsta önskan. Då skulle nämligen han och Dominika återigen kunna tjoa om maffiametoder i TV och radio.

Men varför skulle Hotell- och Restaurangfacket bjuda dem på detta? Bratsen gillade ju inte fodret, det räckte.

Och Maudan, hon hänger med. Det är enkelt att förstå för hon vill också vara i radio och TV genom att upprepa Freddes idé, men när Maudan gör det blir inte bara gammalmodigt, det blir dessutom otydligt och vimsigt.

Maud Olofsson drattar i en soppa av mörkblå kuckemölja
Men att Sveriges näringsminister offentligt drattar i en soppa av mörkblå kuckemölja och säger att Sverige ska ”konkurrera på en globaliserad världsmarknad” med småföretag som vägrar och därför slipper teckna kollektivavtal är inte ett uns roligt.

Det vittnar om en bottenlös okunnighet om hur arbetsmarknaden fungerar, om hur konkurrenskraftiga och lönsamma företag fungerar och om vad en näringsminister bör ägna sig åt. Det är bara djupt tragiskt.

Men det kanske är fel. Amerikanarna har erövrat världen med coca-cola och hamburgare, japanerna med rå fisk. Kanske kan Sverige erövra världen med salladsbarer, men då bara under förutsättning att de slipper kollektivavtal. Det är en stor och djärv tanke. Häng med Maudan!

Ingemar Göransson
Utredare på LO
www.ingemar.st

Skriv till debattredaktören