Efter åtskilliga varsel och motvarsel har nu parterna i tidningskonflikten enats om att återuppta de strandade förhandlingarna. Trots det kommer nu Journalistförbundet (SJF) med fler varsel.

Förutom de tidningar som tidigare varslats tas nu ytterligare en lång rad tidningsföretag ut i endagsstrejk.

Koncernen Ortstidningar i Väst, Södermanlands Nyheter, TTELA, Norrköpings Tidningar, VLT, VLT Media berörs nu. Dessutom utökas det tidigare varslet mot Gefle Dagblad med ytterligare en strejkdag.

– Det är inga allmänna varsel utan vi tvingas till att göra detta. Det här är företag som brutit mot konfliktreglerna på sätt som vi inte sett på den svenska arbetsmarknaden sedan 40-talet, säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hultén.

Tidningsutgivarna (TU) har lite förståelse för SJF:s nya varsel som kommer då parterna precis enats om nya förhandlingar.

– Det är med en allt stigande förvåning som vi mottar dessa nya varsel. Om det är för att förbättra förutsättningarna inför kommande förhandlingar så tror jag att de valt fel taktik, säger en frustrerad Björn Svensson, Tidningsutgivarnas förhandlingschef.

Det var under den gångna helgen som TU kontaktade medlarna med en önskan om återupptagna förhandlingar.

I dag på morgonen, måndag, accepterade SJF arbetsgivarnas invit men utökade sedan strejkvarslet.

SJF kräver bland annat säkrare anställningsförhållanden, bättre upphovsrättsskydd samt högre lön för de sämst betalda. På onsdag klockan 13.00 ska parterna träffas.

Lars Tegermark
08-796 27 35
Skicka ett e-brev till reportern