Tidningskonflikten trappas nu upp ytterligare då Journalistförbundet (SJF) varslar om endagsstrejk på en rad tidningar i Skåne.

Om varslet utlöses blir det strejk på tisdagen den 4 september på följande tidningar: Helsingborgs Dagblad, Helsingborgs Dagblad Nya Medier, Ystads Allehanda, och Trelleborgs Allehanda. Förbundet har också varslat om endagsstrejk onsdag den 5 september på Gefle Dagblad och Kristianstadsbladet.

Anledningen till att SJF tar till strejk är att facket anser att arbetsgivarna har kringgått tidigare konfliktåtgärder.

– Det måste vi svara på. Om inte effekten av våra åtgärder märks kan det ju inte hålla på i en halv evighet, säger SJF:s ordförande Agneta Lindblom Hulthén till TT.

Hur det blir på de tidningar som eventuellt kommer att drabbas av en strejk är något oklart.

– Jag kan inte säga hur tidningen kommer att se ut – men ut ska den. Punkt slut, säger Ystads Allehandas chefredaktör Margaretha Engström till TT.

Blir det strejk är det bara tidningarnas chefredaktörer som får arbeta samt medarbetare som är på tjänsteresa i utlandet.

Arbetstidsblockad, varsel om förbud att lägga ut material på webben samt arbetsgivarnas lockoutvarsel är sedan tidigare ingredienser i konflikten på dagstidningarna.

Lennart Lundquist
08-796 25 36
Skicka ett e-brev till reportern