/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/tommy2.jpg
Tommy Tjärnmalm har gjort upp med sitt självförakt och lämnar Kolmårdens behandlingshem med självrespekt. Foto: Britta Nordholm

I början av mars hade Tommy Tjärnmalm nått botten.
I fyra år hade spelandet varit hans liv. Han hade regelbundet spelat bort lönen. När hans far dog spelade han bort arvet. I ett halvår hade han levt strömlöst eftersom han inte betalat elräkningarna, och i februari blev han till slut vräkt från sin lägenhet. Han började sova över hos kompisar, han sov på jobbet, på en parkbänk en natt när kylan inte var så svår och han hade druckit sig halvt medvetslös.

Nu var det fredagskväll och han hade som vanligt låtit den senaste lönen slukas av Jack Vegas-automaterna på den lokala puben långt innan nästa lön skulle komma. Han var berusad efter ett otal starköl. Han skickade ett sms till sin syster: "Nu orkar jag inte längre".

– Jag hotade att ta mitt eget liv och jag gjorde det på ett fegt sätt, säger Tommy. Men det var ju ett rop på hjälp.

Familjen tog kontakt med honom och äntligen berättade han om det han hade dolt under flera år – om spelandet, om alkoholen. Att han hade blivit vräkt från sin lägenhet kom som en chock för alla.

Helt slut
Själv var Tommy helt slut, så han bad sin bror ta kontakt med föreståndaren Roger Thörn på Kolmårdens behandlingshem åt honom. Efter ett inledande möte för bedömning skrev Roger ett utlåtande och ungefär sex veckor senare tog socialnämnden ett beslut att Tommy skulle få komma till Kolmården.

– Det gick väldigt fort för min del. För en del kan det ta ett eller två år innan de får ett beslut, säger Tommy.

En femhundring
Spelet som Tommy Tjärnmalm hängav sig åt var Jack Vegas, Svenska Spels populära automater som finns på 2.200 restauranger och pubar runt om i Sverige.

Under eftermiddagen, på arbetet på Outokumpu i Torshälla, började tankarna vandra till kvällens spelande. Insatsen på Jack Vegas är mellan en och fem kronor och högsta vinsten är 500 kronor.

– När jag spelar då satsar jag max. Vann jag en tia eller 15 kronor dubblade jag – tills jag torskade eller vann ett kvitto på en femhundring. Nio gånger av tio torskade jag, men den tionde kom det ju ett kvitto. Och så fortsatte det.

30 öl på kvällen
Parallellt med spelandet växte också alkoholkonsumtionen.

– En kväll kunde jag få i mig 30 öl. Sedan lallade jag hem – så länge jag hade något.

I takt med att skulderna växte förlorade Tommy det hopp som driver många spelare att fortsätta.

– Till en början trodde jag att jag skulle kunna vinna tillbaka det jag förlorat, men i slutet brydde jag mig helt enkelt inte. Ibland vann jag en tre fyra kvitton – 1.500, kanske 2.000 kronor – och då gick de in i maskinerna dagen efter. Jag hade ingen värdering av pengar över huvud taget. Jag betalade inte hyra, de pengarna gick in i maskinerna.

Ibland när lördagen kom och det var jackpot på V75 satte han en hundring och hoppades vagt på en storvinst.

– Men någonstans förstod jag ju att de 500 kronor jag kunde vinna på Jack Vegasmaskinerna inte är några pengar.

Inrutad tillvaro
På Kolmårdens behandlingshem är tillvaron inrutad. Mellan klockan nio och tre på vardagarna deltar klienterna i gruppsamtal och enskilda terapisessioner.

Behandlingen kallas Kolmårdsmodellen och bygger på en kombination av kognitiv beteendeterapi och den så kallade tolvstegsmodellen.

– Vi pratar sällan spel, berättar Tommy. Vad vi pratar om är känslor. När man är spelberoende stänger man av sina känslor, det blir som ett brunnslock. Det jag gjorde mot min familj var att jag stängde dem ute.

Att lära sig att visa känslor var inte lätt för Tommy. Den första tiden på behandlingshemmet höll han sig för sig själv, var tyst, gick undan, gömde sig i rökrummet. Men han har förändrats. Efter elva veckor har han tagit plats i gruppen.

Samtalet är en viktig del av behandlingen även efter de schemalagda aktiviteterna. Klienterna umgås med varandra större delen av den vakna tiden.

Samma skitstövlar
– Från tre och fram till att vi går och lägger oss är vi i gruppen, säger Tommy. Vi finns till för varandra, och är det någon som mår dåligt ska han eller hon kunna komma till mig och prata. För härinne är vi likadana skitstövlar allihopa. Vi har spelat, tagit droger, druckit alkohol. Jag kan prata med någon av killarna härinne om mina problem, för jag vet att han i grund och botten ha samma problem. Han tycker inte illa om mig för det.

Minst lika viktigt som att respektera och ha förståelse för andra är att ge sig själv samma respekt och förståelse. Självförakt kan vara en stark drivkraft bakom ett beroende. 

– Du ska lära dig känna dig själv – och vara stolt över dig själv, säger Tommy. Jag har alltid tyckt illa om mig själv – framför allt för att jag är så stor. Att jag är en dålig person och inte passar in i samhället. Jag har ett stort problem med självömkan, att jag tycker synd om mig själv. Det har jag gjort i många herrans år.

Den återvunna självrespekten dämpar lusten att spela, hävdar Tommy.

– Lär du känna dig själv och får du perspektiv på ditt liv, då får du känslan att ”Jag behöver inte spela, jag behöver inte vara där.” Det är samma sak med alkoholen. Spel och alkohol är en flykt man tar till när man mår dåligt.

Brutit kontakten
Även om behandlingen på Kolmården kan vara nog så jobbig, med smärtsamma konfrontationer med familjen och obehagliga händelser i det förflutna, väntar lika svåra prövning när klienten ska ut i samhället igen. Tommy Tjärnmalm har tagit kontakt med en ekonomirådgivare för att lägga upp en plan för skuldsanering, socialen tar hand om lönen och betalar hyra och räkningar. Han vill undvika frestelsen att ha för mycket pengar på sig.

Han har brutit kontakten med kompisarna på puben och tänker inte återuppta den. Andra vänner, som har stötta
t honom på olika sätt, är han fast besluten att ha kvar.

Spelandet, som upptagit en så stor del av tiden, kommer att lämna ett tomrum i tillvaron, och att det gäller att hitta annan sysselsättning. Under tiden på Kolmården ingår aktiviteter som bowling, biljard, go-cart, tennis, bordtennis och simning. Tommy planerar att ta tag i ett föreningsuppdrag som ordförande i en amerikansk fotbollsklubb, som länge trängts ut av spelmanin. Och så tänker han börja bugga.

– Det har jag velat göra sedan jag var 20. Nu är jag 37. Nu är det dags.

FAKTA: Så funkar behandlingen
• Tolvstegsmodellen kallas i Sverige ibland för Minnesotamodellen och har sitt ursprung i självhjälpsprogram från Anonyma Alkoholister (AA). Enligt AA:s synsätt är beroendet, antingen det har formen av alkohol-, drog- eller spelberoende, en sjukdom som är kronisk men behandlingsbar – och som man kan lära sig leva med.
• Kognitiv beteendeterapi är en metod för att kartlägga de faktorer som orsakar ett problembeteende och att lära klienten att hantera problemet. Orsakerna delas in i biologiska faktorer (hjärnans belöningssystem som aktiveras av droger men även av spelande eller andra beteenden), sociala faktorer (attityder och värderingar i samhället, till exempel reklam), och psykologiska faktorer (när det gäller spelberoende till exempel spänningen i den oförutsägbara vinstchansen och illusionen av att genom skicklighet kunna påverka utfallet).

Läs också: Testa dig själv om du är spelberoende