Tidningsutgivarna varslade i dag, måndag, cirka 4.000 journalister om lockout. Lockouten gäller bara på lediga dagar – och ger löneavdrag utan att tidningarnas utgivning påverkas.

Arbetsgivarnas varsel mot dagstidningsjournalisterna träder i kraft nästa torsdag.

– Vårt syfte är ett enda, nämligen att förmå Journalistförbundet att dra tillbaka sina konfliktåtgärder och medverka till att skapa realistiska förutsättningar för medlarna att åter dra igång förhandlingarna om ett avtal, säger Pär Fagerström, Tidningsutgivarnas ordförande, enligt ett pressmeddelande.

Journalistförbundet och Tidningsutgivarna strandade förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal i juni. Facket har sagt nej till fem bud från medlarna och inledde sin arbetstidsblockad i fredags.

Blockaden innebär att ingen journalist på de cirka 70 uttagna tidningarna får jobba mer än åtta timmar på en dag eller 40 timmar under en vecka. Dagstidningarna får då svårt att få med sena nyheter och sportresultat.

På fredag bryter en motsvarande blockad ut på medelstora tidningar, och ytterligare en vecka senare drabbas de största dagstidningarna.

Konflikten har tre huvudpunkter: Säkrare anställningsförhållanden, bättre skydd för upphovsrätten och högre lön för de sämst betalda medlemmarna. Förbundet kräver att alla journalister som har jobbat i mer än 15 år ska ha minst 25.000 kronor i månadslön.

Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén blev inte särskilt överraskad av motpartens varsel i dag.

– Det är helt enligt spelets regler och något som alla på svensk arbetsmarknad har rätt att göra, säger hon till TT.