UPPEHÅLLSTILLSTÅND. Melvin Kay åtalades i Kalifornien för att ha anställt mexikanska arbetare som saknade uppehållstillstånd. Kay försvarade sig med att han givit dem jobb därför att han tyckte synd om dem. Han hävdade att mexikanerna hade fått rimliga löner och även en sjukförsäkring. Domaren dömde ändå Melvin Kay till böter och husarrest i ett halvår.

Världens längsta gräns mellan två länder är den som löper mellan USA och Mexiko. Den är också en av de mest välövervakade. USA lägger stora summor på att hindra mexikaner från att ta sig över gränsen, men det har inte gått så bra: idag finns ungefär tolv miljoner invandrare utan uppehållstillstånd i USA. Och majoriteten av dem är just mexikaner som har lyckats ta sig över den gränsen. Alla som försöker nå USA lyckas dock inte. I genomsnitt dör en människa varje dag under ökenvandringar i gränsområdet.

Förra året diskuterade USA:s kongress ett förslag som gick ut på att man skulle stryka ett streck över det gamla och ge invandrarna uppehållstillstånd. Både politiker och människorättsorganisationer framhöll att svartarbetarna gör samhället en tjänst eftersom de tar smutsiga arbeten som ingen vill ha, och det till löner som ingen accepterar. De frågade om USA ens skulle klara sig utan invandrarna. Kanske hade de sett filmen ”En dag utan mexikaner”, som skildrar en dag då alla svartarbetande mexikaner plötsligt går upp i rök och delstaten Kalifornien lamslås.

Men förslaget om att ge invandrarna amnesti och tillåta en reglerad arbetskraftsinvandring gick också upp i rök. Republikanerna var rädda för att förlora konservativa röster i sydstaterna, det vill säga de stater som USA stal/erövrade från Mexiko på 1800-talet. Istället för att införa en humanare invandrarpolitik valde regeringen att bygga en mur längs gränsen.

Ett av de företag som fick kontrakt på att bygga muren var Golden State Fencing. Företagets chef, Melvin Kay, upptäckte snart att det är svårt att få tag på folk som är beredda att arbeta i det heta ökenlandskapet. Så han anställde svartarbetande mexikaner för att bygga den mur som ska hindra andra mexikaner från att arbeta svart i USA.

Man kan misstänka att många konservativa i det republikanska partiet förbannar Melvin Kay. Att landet inte klarar sig en enda dag utan mexikaner visste nog de flesta, men Kay visade på ett högst påtagligt sätt att USA inte ens kan bygga en mur utan dem.

Martin Garat

Skriv ett e-postbrev till kulturredaktören