De vilda strejkerna på SAS i Danmark är över. Företagsledningen skriver i ett pressmeddelande att företaget och facken är överens om fredsplikt.

I ett brev har ordförandena för de fyra facken som organiserar SAS-anställda uttryckt tillfredsställelse med att företaget nu har presenterat en klar vision för framtiden, och att hängivna och motiverade anställda är en nyckelförutsättning för att bygga upp förtroendet mellan SAS och dess kunder.

Facken har förklarat sig villiga att arbeta för ett totalt strejkstopp när överenskommelsen träder i kraft.

"Jag välkomnar brevet som en ’utsträckt hand’. Det är ett starkt initiativ och början på ett kulturellt genombrott i företaget och som kommer att leda till större stabilitet inom SAS. Det är ett första steg och ett genombrott till en ny samarbetsmodell mellan SAS och våra fackliga organisationer i Danmark", skriver SAS vd Mats Jansson i en kommentar enligt TT:s översättning.

I och med att facken och företaget närmat sig varandra, och den stabilitet för kunderna som initiativet väntas resultera i, kommer SAS att ändra sitt tidigare beslut om att viss trafik, mellan Köpenhamn och Oslo och Stockholm, enbart skulle flygas av SAS norska och svenska bolag.

De ständigt återkommande strejkerna kostar pengar och tär på SAS förtroendekapital. Notan för vårens strejker stannade på 300 miljoner kronor, enligt TT.

Enligt nyhetsbyrån slog SAS besked att bolaget tänker riva upp beslutet om att flytta trafiken ner som en bomb i det svenska facket.

– Det är mycket märkligt att man som svar på danskarnas vilda strejker och löfte om att inte ha vilda strejker gör så här, säger Sven Cahier, ordförande för SAS tjänstemannaförening.