Tanken slår mig, är det så att den tusenlapp som Reinfeldt lovade att alla skulle få extra i plånboken ska betalas med att vi inte får bli sjukskrivna längre?

Är det OK för alla, att man inte får vara sjukskriven när man har blindtarmsinflammation? Vad händer då om man måste akutopereras? Räknas det som godkänd orsak till sjukfrånvaro eller hur ställer sig Socialstyrelsen till detta?

Visst är det en kraftigt vinklad frågeställning men det är också för många människor den vardag man lever i; rädslan för vad som kan hända.

Är det OK att gravida kvinnor inte får vara sjukskrivna mer än två månader vid graviditetsillamående? Erfarenheten jag delar med många kvinnor är att illamåendet varar under tre månader.

Om nu Socialstyrelsen inte anser att depression är en mer tidskrävande sjukdomstillstånd än att man kan återgå till arbetet efter sex månader undrar jag vems verklighet man har utgått ifrån.

Vem kan bestämma en given tid för en sjukdom? Att lida av en kronisk sjukdom är just att den sjukdomen inte har ett slut. Den finns där som en del av ens liv. Det är inte speciellt upplyftande att leva sitt lev genom att vara kroniskt sjuk och det lär inte bli bättre av att Socialstyrelsen ger försäkringskassan direktiv som säger att man inte får bli sjukskriven mer än på en mycket begränsad tid.

”Something smells rotten in the state of Denmark”, som Hamlet sade. Fast i det här fallet är det Sverige som stinker.

Charlotte Hall

Facklig förtroendeman