Kontantsopp diskuteras på flera håll i landet och redan nästa vecka införs det på spårvagnarna i Göteborg. Resenärerna kommer då inte kunna köpa sina biljetter av förarna utan blir hänvisade till förköp via mobiltelefon eller till den myntautomat som finns i alla spårvagnar.

I Stockholm har bussförarna sluppit hantera pengar sedan den 1 april i år.

– Det blir tryggare och säkrare för förarna när de slipper hantera pengar och det gör det också tryggare för resenärerna, säger Jenny Lundin på Västtrafik. 

Även facket är nöjt med nyordningen. Kent Budd, vice ordförande på Kommunals trafiksektion i Väst, säger att man länge arbetat för att förarna ska slippa kontanterna.

– Vi ser det som en stor framgång, och till skillnad från i Stockholm sker stoppet på frivillig basis här. Vi har genom diskussioner med politiker och arbetsgivare nått fram till det här beslutet, säger han.

Kontantstoppet i Göteborg gäller än så länge bara spårvagnarna, men facket hoppas att det ska sprida sig till all kollektivtrafik.

– Det här var första steget. Nu går vi vidare och arbetar för att det ska införas även på bussarna så snart det är möjligt, säger Kent Budd.