I lördags hade Kommunal blockadvakter på plats vid ridlägret Fenix Park i Kristianstad. Vakterna delade ut information till föräldrar som hämtade och lämnade sina barn, och det höll på att sluta illa. Enligt facket försökte ridlägerägaren köra över två av blockadvakterna.

– Hade inte tjejerna hoppat undan hade han kört över dem. Det var ett riktigt överfall, säger Tommy Nilsson som är regionalt fackombud i Skåne.

Han säger att blockadvakterna, som är 17 och 18 år gamla och som tidigare jobbat som ridlägerledare, stod en bit ifrån i vägen när bilen kom rakt emot dem. Vakterna klarade sig utan skador, men händelsen har polisanmälts.

Dåliga löner
– Jag har aldrig varit med om något liknande, och då har jag ändå jobbat fackligt i en evighet. Att någon skulle försöka köra över en blockadvakt känns obegripligt.

Blockaden mot Fenix Park inleddes i fredags. Anledningen är att företaget inte velat teckna kollektivavtal. De anställda har, enligt facket, fått för dåliga löner och de har i vissa fall tvingats arbeta dygnet runt och flera veckor i sträck. Facket har därför även anmält företaget till Arbetsmiljöverket för brott mot arbetstidslagen.

Fortsätter nästa år
Denna vecka är den sista lägerveckan för i år, men Kommunal kommer att fortsätta sin blockad.

– Vi står där nästa sommar igen. Han kan inte hålla på och lönedumpa och bryta mot lagar utan att vi sätter ner foten. Blockaden fortsätter tills vi får avtal, säger Tommy Nilsson.

LO-Tidningen har sökt ridlägerägaren utan resultat.