/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/jerry2.jpg
– Äntligen behövde jag inte spela något spel längre, säger Jerry Adbo om att han avslöjade på jobbet att han är homosexuell. Foto: Maja Suslin

– Försök inte dölja din läggning för oss. Vi vet nog, sa kollegorna på vårdhemmet där Jerry Adbo just börjat jobba.
Då kände det läskigt, men i dag är Jerry glad att han fick hjälp att komma ut som homosexuell på jobbet.

Med panik i blicken och sömn i ögonvrån öppnar Jerry Adbo lägenhetsdörren efter fjärde signalen. Han har försovit sig och ber tusen gånger om ursäkt. Men så är det också en tidig förmiddag i slutet av Prideveckan – årets största fest och politiska händelse för homo- bi- och transpersoner (HBT-personer).

Jerry arbetar på LO:s Stockholmsavdelning och har stått i LO:s tält på festivalen fram till tolv på natten.

– Det är otroligt viktigt att facket är med på Pride och det är ett kul att stå i tältet, men man vill ju hinna träffa kompisarna också, och då blir det sent, säger han medan vi slår oss ner på ett 50-talsinspirerat kafé i Aspudden i södra Stockholm.

Jerry har jobbat på LO i fem år och hela tiden varit öppen med att han är homosexuell.

– Det är självklart för mig. När alla berättar om vad de gjort på fritiden med sina män och fruar måste jag kunna säga att jag varit på bio med min kille.

Ändå är det långt ifrån självklart för många av Pridedeltagarna att berätta på jobbet vad de gjort i helgen. Mindre än hälften av alla HBT-personer är öppna med sin läggning på arbetsplatserna, enligt en studie som Arbetslivsinstitutet gjort.

Fördomarna finns
Jerry förstår att många tvekar. Fördomarna mot homosexuella finns fortfarande, och rädslan att bli utfryst av kollegorna är stor. Själv kom han ut för åtta år sedan då han jobbade på ett vårdhem i Stockholm. På en grannavdelning arbetade flera homosexuella män. De flirtade med honom och sa att han inte skulle dölja sin läggning.

– Jag blev rädd i början. Jag var ju inte klar med min egen process än, berättar han.

Jerry hade aldrig haft någon pojkvän och trots att han kände sig dragen till killar var han inte säker på att han var homosexuell. Efter en personalfest följde han ändå med kollegorna på gayklubb.

Jättesöt kille
– Jag var skeptisk och hade fördomar om att alla skulle ha läderbyxor och ragga vilt, men så var det verkligen inte. Jag trivdes och träffade en jättesöt kille som jag hånglade med. Det kändes så rätt. Efter det fanns ingen tvekan längre, säger han och ler åt minnet.

Jerry höll ändå sin läggning hemlig. När de andra arbetskamraterna frågade varför han inte hade någon tjej spelade han lycklig singel, men frågorna om privatlivet tärde. När jobbets skvallerdrottning frågade honom rakt ut om han var gay bestämde han sig för att vara ärlig.

– Det kändes så skönt att få berätta. Äntligen behövde jag inte spela något spel längre. Jag behövde inte vakta min tunga utan kunde säga vad jag ville. Det var en sådan befrielse.

Blev mer spännande
Kollegorna reagerade inte alls som han fruktat. Bara en arbetskamrat undvek honom ett tag, men det löste sig efter några veckor. Annars accepterade alla hans läggning, men umgänget blev annorlunda. Fler kvinnliga kollegor tyckte att Jerry var mer spännande efter att han kommit ut. De pratade mer med honom och skvallrade om killar. En del manliga kollegor blev mer reserverade och osäkra på hur de skulle bete sig till exempel i omklädningsrummet.

– Det var som om de såg mig på ett nytt sätt. Jag fick en ny relation med var och en. Det är jättekonstigt, men så är det ofta när jag kommit ut i olika sammanhang.

Facket måste ställa upp
Jerry Adbo har jobbat fackligt för Kommunal lika länge som han arbetat och han tycker att facket borde bli bättre på frågor som rör HBT-personer på arbetsplatsen. Det handlar inte bara om att kunna diskrimineringslagstiftningen utan också om att visa att facket ställer upp för alla.

Jerry kände sig stärkt av att det redan fanns öppet homosexuella på jobbet när han kom ut. Men på arbetsplatser där alla utger sig för att vara hetero kan det fackliga ombudet stötta HBT-personer som vill komma ut. Jerry tycker också att facket kan bli bättre på att motverka fördomar och värna om en schysst arbetsmiljö där skämt om bögar och kärringar inte förekommer i fikarummen.

– Man hör ofta, även från facket, att stämningen är rå men hjärtlig, men det går inte ihop. Begreppen utesluter varandra. Om stämningen är rå finns det alltid någon som far illa.

Ifrågasätt
Jerry tycker att alla på en arbetsplats ska ifrågasätta när de hör fördomsfulla skämt.

– Fråga vad personen menar när han säger att något är bögigt. Det är en liten men tydlig markering som får folk att tänka över sina fördomar.

Att det behövs fler som ifrågasätter jargongen på våra arbetsplatser är Jerry övertygad om. För HBT-personer finns över allt, och ett öppet klimat mår alla bättre av.

– Det finns nog lika många homosexuella män i byggbranschen som inom vården, eller i krogbranschen, men de vågar inte vara öppna. Det är en arbetsmiljöfråga att få ett klimat som tillåter alla att vara sig själva på jobbet.

FAKTA: Jerry Adbo
Ålder: 28 år.
Yrke: Ungdomsombudsman på LO i Stockholm, men tjänstledig i höst för att jobba som lärare på Långholmens folkhögskola.
Familj: Singel.
Bor: Lägenhet i Stockholmsförorten Aspudden.
Om att komma ut: ”Man gör det hela tiden när man träffar nya människor. Men att berätta för familjen var svårast. Jag hade haft en pojkv&aum
l;n i tre år och var förlovad innan mamma fick veta.”
Råd till heteropersoner som vill underlätta för HBT-kollegor: Var nyfiken och lyhörd. Ställ hellre en dum fråga än tissla bakom ryggen. Behandla alla med respekt. Utgå inte från att alla hetero, fråga om partner i stället för att specificera flick- eller pojkvän. Dra inte fördomsfulla skämt, och säg ifrån när andra gör det.