/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/linaP2.jpg
Efter ett och ett halvt år i städbranschen har Lina Paciello och maken Eddie Calderon 15 anställda. Foto: Maja Suslin

Lina Paciello har haft inte haft någon semester i sommar. All tid har gått åt till anställningsintervjuer.

– Det har gått mycket snabbare än vi någonsin trott, säger hon.

Tillsammans med maken Eddie Calderon driver hon sedan ett och ett halvt år företaget Balanzen som erbjuder så kallade hushållsnära tjänster som barnpassning, städning, snöskottning och hjälp med trädgården.
Kunderna är allt från ”ensamstående Frida i förorten till Carl på Östermalm”.

”Glöm stress och tjafs om vems tur det är att sköta disken och vem som dammsög senast”, står det på företagets hemsida som toppas av rubriken: ”Så fungerar städavdraget”.

Ska anställa
– När vi startade företaget var det mycket snack i valrörelsen om reformen. Men det var inget vi räknade med. Vi hade startat ändå, säger hon.

I dag har Balanzen 15 anställda och omsätter omkring fem miljoner om året. Och det går bra. Just nu är företaget på jakt efter en arbetsledare och ytterligare en person till kontoret vid Liljeholmen i södra Stockholm.

– Vi ville starta ett annorlunda städföretag. Vi utgick från den typ av tjänster vi själva skulle vilja ha och la oss prismässigt under de stora, etablerade företagen.

Pratar öppet
De förmånliga skattereglerna för hushållsnära tjänster som infördes den 1 juli har förstås gett verksamheten en rejäl skjuts.

– Det har betytt mycket. Inte minst har det gjort verksamheten accepterad, man pratar mer öppet om det nu. Det ligger i tiden helt enkelt, tror hon.

Balanzen intervjuar dem som är intresserade av jobb, provanställer på sex månader och fastanställer om det går bra. Kollektivavtal kommer man – vad det lider – att teckna via arbetsgivarförbundet Almega Tjänsteföretagen.
Personalen får gå på kurs och till exempel lära sig hur en riktig flyttstädning ska utföras.

Har jobbat svart
Den så kallade pigdebatten förstår inte Lina Paciello.

– Det jobb våra anställda gör tycker kunderna är guld värt, de känner att de är uppskattade och uppfattar sig inte alls som pigor. De har kontrakt och trygghet. Jag kan inte se vad det är för fel på det.

Enligt henne har sju av tio som söker jobb hos henne tidigare jobbat för egen räkning – svart alltså.

Kommunal är med
Lars-Åke Almqvist, förste vice förbundsordförande i Kommunal, ger henne rätt i att de nya avdragsreglerna kan leda till att svartjobben i branschen minskar. Visserligen är han emot reformen då den enligt honom mest är till för de välbeställda med stabil ekonomi – men:

– Nu måste man gilla läget. Vi vill ha bra relationer med dessa företag och teckna kollektivavtal med dem. Vi måste stoppa oseriösa lycksökare som kan tänkas söka sig till branschen.
I historiens backspegel är han kritisk till socialdemokraternas ”känslomässiga låsning vid att inte diskutera någon som helst form av subventionerade tjänster – för dem som har behov av det”.

Och varför blev det en pigdebatt men ingen drängdebatt? undrar han.

– När rot-avdraget (skattereduktion för renovering och ombyggnad) infördes, blev det ingen politisk debatt. De som skulle utföra dessa tjänster blev inte kallade drängar.

FAKTA: Städbranschen växer
• Antalet nya företag i städbranschen har ökat med 30 procent i år. Skatteverket har registrerat 804 nya F-skattsedlar för städtjänster. Men eftersom företag samtidigt avregistreras har det totala antalet företag i branschen totalt sett ökat med drygt 10 procent: från 5.286 registrerade företag 2005, till 5.589 förra året och 5.935 hittills i år.
• Reglerna från den 1 juli betyder att den som köper hushållsnära tjänster får tillbaka hälften av kostnaden. I år får man köpa tjänster för högst 50.000 kronor om året. Nästa år höjs detta till 100.000.
• Tjänster som omfattas: städning, fönsterputs, tvätt och strykning, disk och matlagning, barnpassning, gräsklippning och snöskottning.

Lennart Lundquist
08-796 25 36
Skicka ett e-brev till reportern