När gruvarbetarna i Malmberget, Kiruna och Svappavaara strejkade för att sätta tryck på de strandade löneförhandlingarna hotade LKAB med Arbetsdomstolen. Men företaget väljer att inte stämma dem.

– Vi har överhuvudtaget inte diskuterat någon sådan åtgärd inom LKAB sedan konflikten mellan de strejkande och företaget fick en lösning, säger Mats Pettersson, personaldirektör vid LKAB till Norrländska Socialdemokraten.

Den vilda strejken under tre dagar i maj var ett sätt för gruvarbetarna att förmå LKAB att ta upp de lokala löneförhandlingarna på nytt. De strejkande vände sig mot att företaget ville ge gruvarbetarna olika stora lönepåslag.

Företaget hotade då med Arbetsdomstolen.

När konflikten var avslutat accepterade gruvarbetarna ett bud som låg inom det centrala avtalets ram och gav alla lika mycket i lönepåslag – 792 kronor – vilket motsvarar årets centrala lönepåslag. Ett nytt bergarbetartillägg på 1.000 kronor per månad infördes, liksom ett nytt dagtidstillägg på 500 kronor för elektriker och mekaniker.

Enligt LKAB förlorade bolaget omkring 80 miljoner kronor på strejken.