/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/maud2.jpg
– Vi förväntar oss att arbetsmarknadens parter tar en diskussion om proportionalitetsprincipen. Annars riskerar de att vi måste gå in med lagstiftning, sa Maud Olofsson i dag när centern presenterade sin jobbpolitik. Foto: Sören Andersson

Strejker och blockader ska inte få orsakar oproportionerligt stor skada på företagen, enligt centerpartiet, som nu vill begränsa fackets strejkrätt. När partiets förslag till ett nytt jobbpolitiskt program presenterades i dag, onsdag, uppmanade partiledare Maud Olofsson arbetsmarknadens parter att enas om proportionalitetsregler.

Annars tar politikerna över frågan.

– Vi är beredda att se över en lagstiftning om det krävs, sa Maud Olofsson.

Vad som är proportionerligt kunde hon inte yttra sig om, men hon betonade att systemet inte fungerar som det ser ut i dag, och att begränsningar behövs för att skydda framföra allt småföretag.

– Oskyldiga företag ska inte riska att slås ut vid konflikter, sa hon.

Företag får välja
Fackförbunden ska inte heller få rikta stridåtgärder mot företag där de saknar medlemmar. Enligt centerpartiet handlar det om att företagen och de anställda själva ska få välja om de vill omfattas av fackförbundens avtal eller inte.

– Man ska ha frihet både att gå med i facket och att stå utanför, sa Maud Olofsson.

Fel säger LO
LO:s förste vice ordförande Erland Olauson tycker att Maud Olofsson är fel ute. Han tycker inte att strejkrätten behöver begränsas. Till TT säger han att LO och TCO slutit nya av tal för tre och en halv miljon löntagare nästan helt utan strejker, med undantag av några mindre konflikter för elektriker och byggnadsarbetare.

– Att beskriva det som missbruk av strejkrätten så att man måste inskränka den? Maud Olofsson borde göra studiebesök i övriga länder i Europa för att få reda på vad strejkrättens utnyttjande innebär — vi har ju minst antal strejker i hela Europa.

Inskränkt las
Centerpartiet föreslår också flera förändringar i lagen om anställningsskydd (las).

Partiet vill att rätten att undanta två personer från turordningsreglerna vid uppsägningar ska gälla alla företag. I dag har bara företag med upp till tio anställda den möjligheten. Partiet står också fast vid det omdiskuterade förslaget att ungdomar ska kunna provanställas, och därmed sakna anställningsskydd, i två år.

Skattefritt sparande
För att öka flexibiliteten och rörligheten på arbetsmarknaden vill partiet också införa nystartskonton. Arbetstagare och egenföretagare ska kunna spara skattefritt och sedan använda pengarna till kompetensutveckling eller till att starta egna företag.

– Vi har diskuterat kompetenskonton väldigt länge i vårt land. Nu är det dags att införa dem, men vi vill även låta pengarna går till att starta eget, sa Maud Olofsson.

Centerns program om jobb och företagande är ännu bara ett förslag. Det definitiva beslutet om jobbprogrammet fattas på partiets riksstämma som hålls mellan den 30 augusti och 2 september.