Förhandlingarna om ett nytt avtal för journalisterna inom dagspressen har dragit ut på tiden. Avtalet löpte ut för 129 dagar sedan och förhandlingarna har legat ner i 48 dagar. I dag, tisdag, varslade facket om blockad.

– Vi fick ett slutbud av medlarna för midsommar som vi tvingades tacka nej till, och sedan dess har inget hänt. Nu måste vi ta till åtgärder för att sätta press på arbetsgivarna, säger Arne König, Journalistförbundets vice ordförande till LO-Tidningen.

Långt ifrån
Han säger att det fortfarande återstår många frågor där parterna står långt ifrån varandra.

– En av de viktigaste frågorna är att vi har en låglönegrupp med journalister som jobbat 20 till 25 år i yrket och tjänar mindre än 20.000. Vi kräver att alla med 15 år i yrket ska få minst 25.000 kronor.

Vikarier
Även vikariernas situation är en viktig fråga för facket. Journalistförbundet kräver att vikariat inte ska få delas upp på flera olika vikarier. Men den mest laddade frågan gäller upphovsrätten, där facket och arbetsgivarna varit oeniga under en längre tid.

Den varslade arbetstidsblockaden innebär att ingen journalist får jobba mer än åtta timmar om dagen och 40 timmar i veckan. Arbetsscheman får inte heller läggas om. Blockaden börjar gälla på 70 arbetsplatser den 17 augusti. Om inget nytt avtal träffas utvidgas den med fler arbetsplatser den 24 och 31 augusti.  Totalt omfattas runt 4.000 journalister av varslet.