Skatteavdraget för hushållsnära tjänster ligger bakom en ökning av antalet städföretag. Nyregistreringarna har ökat med 30 procent.

För att kunna erbjuda ”vit” hushållshjälp med städning, disk och matlagning krävs en så kallad F-skattsedel. Under året har Skatteverket registretar sammanlagt 804 nya godkända F-skattsedlar för städtjänster. Jämfört med förra året är det en ökning med drygt 30 procent.

Däremot har antalet nyregistreringar av småföretag som erbjuder hjälp sådant som barnpassning, äldrevård och handikappomsorg ökat marginellt. De sju första månaderna förra året nyregistrerades 208 företag i omsorgsbranschen mot 229 under samma period i år.

Samtidigt har andra städföretag lagt ner verksamheten och avregistrerat sig. Enligt Skatteverket är den totala ökningen av antalet städföretag betydligt mindre än 30 procent.

Sedan den 1 juli får alla göra skatteavdrag för hushållsnära tjänster. I år får man köpa hushållsnära tjänster för 50.000 varav hälften betalas tillbaka senare. Nästan år höjs den gränsen till 100.000 kronor.

Lennart Lundquist
08-796 25 36
Skriv ett e-brev till reportern