Det israeliska facket Histadrut har utlyst strejk i den offentliga sektorn. Omkring 700.000 anställda i kommuner och stat omfattas. Hela den offentliga servicen drabbas medan flygplatsen Ben-Gurion får en frist på 24 timmar.

Histadrut, Israels motsvarighet till svenska LO,  kräver tio procents lönelyft för anställda i den offentliga sektorn. Sedan israeliska Arbetsdomstolen gett klartecken utbröt strejken.

I dag, onsdag, har hundratusentals offentliganställda gått i strejk i Israel. På morgonen blev det klart att Israels Arbetsdomstol förkastat arbetsgivarens försök att förbjuda strejken.

Den israeliska staten ska förhandla med Histadrut, var domstolens budskap, enligt den israeliska dagstidningen Haaretz. Efter det att Histadruts ordförande Ofer Eini och finansminister Roni Bar-On misslyckats med att komma överens var strejken ett faktum.

Tåg, bussar, hamnar, raffinaderier, domstolar, el- och vattenbolag drabbas samt gränsövergångarna till Egypten och Jordanien som stängs.

Strejken leder till nerdragningar av social service, utbildning och försvarsmakt, enligt regeringen, som i ett sista försök erbjudit löneökning på cirka en procent.

Men Histadrut kräver betydligt högre löneökningar, drygt tio procent, eftersom lönerna legat stilla i flera år. Ofer Eini anser att det arbetsgivaren är beredd att betala i löneökning kan jämföras med att ”bjuda varje arbetare på två falafels”, enligt Haaretz.

Kravet på drygt tio procents löneökning till 700.000 offentliganställda leder till arbetslöshet, enligt arbetsgivarna.