Kabinklubben på SAS vänder sig mot att företaget givit en av klubbens medlemmar en varning för ett internt debattinlägg. Nu ska facket begära förhandlingar om företagets disciplinära åtgärd.

– Vi är djupt oense med företaget. Den här reprimanden har företaget ensidigt delat ut, säger Pelle Gustafsson, klubbens vice ordförande.

SAS förhandlingschef Anna Horal vill inte kalla det för en varning. Det handlar i stället om ett dokumenterat samtal, som är en slags markering från företagets sida.

– Vi måste kunna säga att något inte är i sin ordning. Här handlar det om en uppmaning att sjukskriva sig för att slippa arbeta tillsammans med vissa medarbetare. Det är kränkande särbehandling och man kan jämföra med en lärare, som reagerar mot mobbning, säger hon.

LO-Tidningen har tidigare berättat om inlägget. Det är ett debattinlägg på klubbens hemsida, som är skyddad av lösenord. Det publicerades under de kabinanställdas strejk i slutet på maj. Skribenten kritiserar några kabinanställda, som i tidningar sagt att arbetsschemat inte alls är särskilt dåligt och att traktamentena ger bra ersättning. Inlägget avslutas med att skribenten förklarar att han nu vet vilka han inte vill flyga med i framtiden.

Facket har reagerat mot att företaget använder interna fackliga inlägg mot en medlem och säger att det kan handla om dataintrång. Dessutom har Mattias Landgren, HTF:s chefsjurist, tidigare förklarat att inlägget är skrivet på fritiden och att det krävs mycket för att kunna bestraffa någon för saker som görs utanför arbetet. Enligt honom kan det handla om en otillåten bestraffning.

Från SAS sida har Lars Andersen sagt att det inte handlar om dataintrång utan andra anställda har reagerat på inlägget och givit utskrifter till företagsledningen.