Den privata förmedlingen av arbete växer. I tre län har privata företag på försök tagit över delar av Arbetsförmedlingens uppgifter.
Idén är hämtad från Australien där de statliga arbetsförmedlingarna avskaffats helt och ersatts med privata.

Upp till 40.000 kronor. Så mycket kan Ams betala till privata företag som lyckas förmedla ett jobb.

Direkt efter valet deklarerade den borgerliga regeringen att de ville öppna för fler privata lösningar vid förmedling av arbete.

Och nu gör många företag och organisationer allt för att komma in på den jättemarknad på uppskattningsvis 35 miljarder kronor som håller på att öppnas.

Den här veckan har Ams dragit igång en försöksverksamhet med alternativ platsförmedling i tre län – Östergötland, Skåne och Västernorrland.

Försöket, som pågår i sex månader, innebär att Ams väljer ut 1000 långtidsarbetslösa.

Tre målgrupper
– De handlar om tre olika målgrupper. Det är ungdomar, utrikes födda och funktionshindrade, säger Lena Ingvarsson, chef för arbetsförmedlingen Handels och restaurang i Malmö.

Efter en träff med företaget får de arbetslösa bestämma om de vill gå vidare med privat förmedling eller gå kvar hos den vanliga Arbetsförmedlingen.

Om de väljer det privata företaget tecknar Ams ett avtal med företaget som får betalt för att hitta ett jobb till den arbetslösa.

Ersättning för att förmedla ett arbete i projektet ligger mellan 25.000 och 40.000 kronor per jobb, beroende på hur svårt uppdraget bedöms vara.

Ett syfte med försöket är att Ams vill testa ett betalsystem till de privata företagen.

Betalning efter prestation
Så fort ett avtal slutits får företaget kring 40 procent av den totala förmedlingskostnaden.  Om företaget lyckas förmedla ett jobb så får de ytterligare pengar. En tredje utbetalning sker ifall den arbetslösa lyckas behålla jobbet en viss tid.

Förlagan till betalsystemet finns i Australien. Där har förmedlingen av jobb helt tagits över av privata företag och ideella organisationer.

Men konkurrensen är stenhård även i Sverige. Det märktes tydligt i Malmö.

Redan innan försöksprojektet hann dra i gång har Ams upphandling blivit ett fall för länsrätten i Malmö.

Ett lokalt företag var missnöjt med att de inte gick vidare i upphandlingsprocessen och begärde överprövning där länsrätten gav det lokala företaget rätt.

Det har gjort att den privata förmedlingsverksamheten för utlandsfödda och funktionshindrade i Malmö ännu inte har påbörjats.

Ams har dock överklagat fallet och verksamheten kan inte starta förrän domen fallit.

Akademikerförbund positiva
Även fackförbund vädrar morgonluft då förmedlingen av arbete avregleras.
I början av juni slog den första fackliga jobbförmedlingen upp sina portar. Den heter Sveriges akademikerförmedling och ligger i Göteborg.

Bakom den ligger fyra Sacoförbund – Sveriges Ingenjörer, Civilekonomerna, Jusek och Naturvetareförbundet – som samarbetar med Manpower och SalusAnsvar.

Tanken är att fackförbundens medlemmar ska kunna vända sig till denna privata arbetsförmedling.

Än så länge finns förmedlingen bara i Göteborg men på ritbordet finns planer att öppna ett rikstäckande nätverk med förmedlingar i Malmö, Stockholm, Linköping, Umeå och Luleå.

Många kommuner är intresserade av att föra in privata lösningar i sin arbetsmarknadspolitik.

Karlstad och Västerås är två ställen i landet där arbetslösa med socialbidrag tvingas gå i privata jobbcentrum för att söka jobb för att få sin ersättning.

Stort privat intresse
Bemanningsföretagens vd Henrik Bäckström säger att han själv blir förvånad över alla märkliga konstellationer som hör av sig och är intresserade av att förmedla arbete.

Det är allt från privata företag till fackförbund och patientföreningar i olika typer av allianser.

För många är det en lönsam marknad som hägrar.

Exakt hur mycket pengar marknaden omfattar är omöjligt att bedöma. Det beror delvis på vad som avses då man talar om förmedling av arbete.

– Men Ams använder cirka 35 miljarder kronor till olika typer av arbetsförmedlingsinsatser så där någonstans ligger marknadspotentialen, säger Henrik Bäckström.