I ett brev från arbetsmarknadsministern kritiserades Ulf Edström för att han ägnade sig åt ”politisk smutskastning av en demokratiskt vald regering”. Men som ILO-delegat har man full yttrandefrihet, anser han,

LO:s internationella chef Ulf Edström blev något förvånad när han öppnade brevet från arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. De var tillsammans på ILO:s årliga arbetskonferens i Genève i juni.

– Jag har aldrig förr hört något från en minister efter ett tal på en ILO-konferens. Men det kan handla om missförstånd om att man inte kritiserar sitt land på internationell nivå, säger Ulf Edström.

Sven Otto Littorin höll först tal som representant för regeringen och dagen efter var det Ulf Edströms tur som representant för arbetstagarna.

Ökar skillnaderna
I sitt tal var Ulf Edström kritisk mot att den ”liberal-konservativa regeringen inte bara sänkt skatterna för den mest välbärgade delen av befolkningen utan också försvagat det sociala skyddet för arbetslösa och sjuka”.

”Denna orättfärdiga politik ökar skillnaden i Sverige mellan rik och fattig”, sa Ulf Edström.

Innehållet i talet fick Sven Otto Littorin att härskna till. Ulf Edström ägnar sig åt politisk smutskastning mot en demokratiskt vald regering, något som om han fortsätter med det, kan försvåra samarbetet i framtiden, skrev Sven Otto Littorin i sitt brev.

Kritiserat regeringar förr
Är det första gången du kritiserar en svensk regering i ett tal inom ILO?

– Nej absolut inte. LO och TCO har till och med anmält en socialdemokratisk regering direkt till ILO, något som är betydligt starkare än kritik i ett tal, säger Ulf Edström.

Ulf Edström tror att Sven Otto Littorins reprimand kan handla om ett missförstånd om arbetssättet vid ILO:s konferens. En undran som han framför i sitt svar till Sven Otto Littorin.

– Det är inte ovanligt att just arbetstagardelegater kommenterar den nationella situationen. Samtidigt ogillar alla regeringar kritik och åtskilliga skulle beteckna den som politisk smutskastning, säger Ulf Edström.

– Jag trodde inte att Sven Otto Littorin skulle gilla talet. Men att dryfta sig till att ge reprimand i ett brev och indirekt hota med att försvåra samarbetsklimatet, det är att gå över över gränsen.