De jobbar tio timmar per dag 27 dagar i månaden. Men mer än två tredjedelar av byggnadsarbetarna i Kina får inte sin lön i tid. Grova missförhållanden avslöjas.

Kinas akademi för socialvetenskap och Tsinghua-universitetet har gjort den uppmärksammade undersökningen bland 5.000 byggnadsarbetare, rapporterar TT.

Drygt 130 miljoner lantarbetare och bönder har flyttat till städerna för att jobba. Mer än 40 miljoner får arbete inom byggindustrin. Så många som tiotals miljoner byggnadsarbetare kan ha usla anställningsförhållanden utan lagliga anställningskontrakt, skriver Kinas dagblad.

Det här är andra gången på kort tid som statliga myndigheter i Kina avslöjar missförhållanden i arbetslivet i det egna landet. Förra avslöjandet handlade om vuxna och barn som arbetade under slavliknande förhållanden på tegelbruk.