/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/dagisbuss.jpg
När busschauffören Barbro Nilsson rockar loss till Markoolio hänger barnen på. Bussen förvandlas genast till disco och Berfin Özcans, 5 år, dansar på sätena. Foto: Thérese Ny.

NATURBARN. ”Rocka på, så hårt det går. Vi kör med bi bap e lula, det är det som får pälsen att stå.” Markoolio rockar loss i busshögtalarna. 18 femåringar sjunger med och sparkar med benen i takt. Klockan är strax efter nio och den mobila förskolan är på väg mot en helt vanlig dagisdag.

En kvart tidigare mötte barnen från förskolan Diamanten i Vårby gård kompisarna från Myran på parkeringen. De klättrade på staketet och samlade löv.

– Där kommer den!

– Barbro hej! Heja Barbro! Heja Barbro!

Fler och fler stämmer in i den spontana välkomstramsan när den knallgula dagisbussen rullar in och parkerar. Barbro, som vikarierar som busschaufför, kramar de framrusande barnen. När uppståndelsen lagt sig och alla spänts fast i sina bilbarnstolar, kommer tröttheten. Det är då det hemliga vapnet Markoolio kommer fram.

– Vi har sagor och barnvisor också, men de vill inte lyssna på något annat. Det är ju lite fart så de kommer i gång, säger Marie Lundqvist som är barnskötare. Hon kör några sittande discorörelser som barnen glatt härmar.

Långt och trångt
Barnen från Vårby gård, söder om Stockholm, är de första i Sverige som har sitt dagis i en buss. Förskoleteamet Helianthus AB fick idén genom ett friskvårdsprojekt där målet var att få barnen att vara ute och röra sig mer. Samtidigt brottades förskolorna med långa köer och trånga lokaler.

Dagisbussen blev lösningen på båda problemen. Förebilden kommer från Danmark, men den svenska bussen är specialbyggd med bord för inomhusaktiviteter, förvaring, toalett och pentry med värmeskåp för maten.

– Det är trångt, men allt vi behöver finns här, säger Marie.

Barnen har haft sin rullande förskola sedan i mars, men de är sällan inne i bussen om de inte är på väg någonstans. Varje dag åker de och leker i naturområden eller lekparker. Ibland kör bussen även till husdjursstall eller till museer. Dagarna har olika teman, och ett schema görs upp för varje vecka.

Stamhak
Dagens tema är natur, och när bussen efter en knapp halvtimme rullar in i Lida friluftsområde är partystämningen fortfarande på topp. Lida är ett av förskolans stamställen. Hit åker busen ett par dagar i veckan.

– Det finns mycket att göra här, och det är bra för barnen att de känner igen sig, säger Marie, medan hon delar ut bananer.
I dag står Skogsmulles husdjursstig på programmet. Barnen släpps fria i skogen och rusar framåt på stigen som är utmärkt med
djursymboler.

– En myrstack! Ropar Rabia Seven, och alla barn vänder om för att titta på myrorna.

Sedan skenar de iväg igen tills Maries kollega Inki Ahlström blåser i visselpipan. Då stannar alla och väntar in eftersläntrarna. Barnen räknas ständigt in. Även om de vet att de ska hålla ihop är skogen full av stenar, blommor och klätterträd som lockar till egna äventyr.

Hitta vilse
Om någon skulle komma ifrån gruppen vet barnen vad som gäller. De har gått en kurs i att ”hitta vilse” och fått lära sig att hänga saker i träden så att de vuxna kan se var de har varit.

– Sedan ska vi krama träd, och så kommer någon och hämtar oss, säger Sennay Samrawe-Dagol, och ger en gran en rejäl omfamning.

– Förhoppningsvis behöver de aldrig använda kunskapen, men det är bra att de vet hur de ska bära sig åt, säger Marie medan hon hjälper barnen att lägga kottar i tre rader på stigen.

Markeringen betyder att det finns ett bortsprunget barn i närheten, men eftersom alla 18 är inräknade sparkas kottarna ut i riset igen. Otaliga spindlar, grässtrån och djurbajshögar senare blir det lunch vid bussen. Barnen sitter på liggunderlag och äter fisk och potatis ur kåsor. Det är sällan någon krånglar med maten. Efter en förmiddag i skogen smakar det mesta gott.

Uttröttande luft
I början var föräldrarna skeptiska till bussdagiset. En del trodde att barnen skulle vara på bussen hela dagen, andra var rädda för att de inte skulle orka vara ute så mycket. De första veckorna blev också både barn och vuxna trötta av den friska luften, men nu är det tvärt om.

– Den största skillnaden i jämförelse med ett vanligt dagis är att alla är så friska. Vi har nästan aldrig någon som sjuk, säger Marie.

Efter lunch blir det en kortare promenad med sandlek och handplask i vattenbrynet. Sedan avslutas dagen med en språngmarsch uppför en skidbacke. Några försöker springa medan andra tar det lugnt och plockar blommor på vägen. Halvvägs upp möter vi några mammor som är ute med sina barnvagnar.

– Är ni det där mobila dagiset? Hur funkar det egentligen? frågar de.

Inga kryphål
Inki förklarar. Hon är van vid att folk frågar. Intresset bland föräldrar i området är stort och många känner igen den gula bussen. Än så länge är bara ett bussdagis i gång, men det finns en buss till och många kommuner är intresserade av att hyra den. Inki och Marie ser nästan bara fördelar med dagisbussen. Både de och barnen mår bättre och blir mer kreativa av att vara utomhus. Pinnar blir till hästar, kryckor och pennor att rita med i sanden. Det blir inte trångt och stökigt som inomhus, säger de. Nackdelen är att de har svårt att hinna med pappersarbetet.

– När vi är ute är det hundra procent uppmärksamhet på barnen hela tiden. Man kan inte smita ifrån för att planera eller kopiera upp föräldrainformation. Allt sådant måste vi sköta när dagen är över, säger Marie.

Efter att alla pustat ut på backens topp och fått varsin eftermiddagsfrukt spänns barnen åter fast i bussen. Även på
hemresan dånar musiken ur högtalarna igen, men efter en heldag i solen räcker inte ens Markoolios gladrock för hålla barnen vakna.

FAKTA: Torsdag
08.30 Påklädning på förskolorna Diamanten och Myrorna
08.45 Avmarsch
09.00 Bussen kommer. Barnen tar plats, ropas upp och spänns fast. Bussen kör i väg en kvart senare.
09.45 Fruktstund i Lida friluftsområde
10.15 Mulles husdjursslinga
11.40 Lunch på grusplanen vid bussen
12.45 Toabesök och en kort promenad till stranden där barnen leker
14.00 Äpple och spontandisco i bussen
14.25 Avfärd
14.55 Tillbaka i Vårby gård. De barn som inte hämtas direkt går tillbaka till förskolan

FAKTA: 22 barn får plats
Dagisbussen ägs av Helianthus AB och har varit i bruk sedan i mars. Bussen har plats för 22 barn. De flesta som åker med är fem år. Några är ett år yngre eller äldre. Tre anställda, med busschauffören, åker också med. Bussen är utrustad med bord, toalett, pentry och värmeskåp för mat. Dessutom finns klädhängare och förvaring för ombyteskläder och leksaker.  Borden kan sänkas och madrasser kan läggas över så att barnen kan vila när bussen står still. Utflyktsmålen ligger aldrig mer än en halvtimmes färd från förskolan.