/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/kalix_1_4407.jpg
Per Lundin kör en skotare. Skogsmaskinerna är mycket populära och många elever  tränar både på raster och kvällar. Foto: Alf Lindbergh/Scanpix.

Klädd i jacka och keps flyttar Per Lundin varsamt de små stockarna. En av dem ramlar ner på golvet. Med ett försiktigt grepp med gripklorna i stockens ände lyfter han den på plats igen.

– Jag bestämde mig för det här när jag var 13 år. Jag är intresserad av skogen och vill jobba med den, säger Per Lundin på släpigt och brett pitemål.

Han går tredje och sista året på Naturbruksgymnasiet i Kalix. Det är en skotare som han kör. Per Lundin visar att den körs med två korta spakar, och att det i var och en av dem finns sex reglage. Ingenting – jämfört med de 47 reglagen som finns i spakarna på en skördare.

I ett kallt och lite dragigt garage står två miniskotare, som gymnasieeleverna får träna på. Det berättas att det är mycket populärt. Många tränar på att flytta de slitna små stockarna både på raster och på kvällar.

Höga snittsiffror
Två av Naturbruksgymnasiets inriktningar leder raka vägen till jobb. 90 procent av eleverna på skogsbruk och sågverk-hyvleri får arbete efter gymnasiet. I Kalix är ungdomsarbetslösheten drygt 16 procent, vilket är mer än dubbelt så högt som i landet. I Norrbotten är ungdomsarbetslösheten drygt 9 procent, vilket är betydligt högre än i riket.

Per Lundin överger inte Piteå och hembyn Blåsmark i första taget. Där vill han ha sitt arbete, och helst i skogen. Han har redan haft sommarjobb och kört markberedare som förbereder för plantsättning.

– I sådana här jobb är det mycket egen planering, och man får bestämma en del själv. Det gillar jag. Det kan bli lite ensamt, men då får det bli snack på telefon, säger han.

Skolan ligger i utkanten av Kalix. Byggnaderna är låga och omgivna av raka tallar. Och utbildningarna tar sin utgångspunkt i just skogen och naturen.

Blodiga skallar
Där finns också inriktningar mot bland annat jakt och vatten. Men ingen av jakteleverna är på skolan. De jagar. Spåren av dem syns i en skrubb där det ligger några blodiga älgskallar. Vattenprogrammet handlar om sportfiske. Skolan odlar regnbågsöring och har ett eget rökeri.

Skolan tar in elever från hela Norrbotten. Till inriktningen på sågverk och hyvleri kan dessutom elever från hela landet söka. I dag går det totalt strax under 160 ungdomar på Naturbruksgymnasiet i Kalix, och på de två inriktningarna som ger jobb till nästan alla finns det 88 elever.

– Många i trean på skogsbruk och sågverk-hyvleri skulle kunna få arbete redan nu. Det blir det allt svårare för dem att hålla fokus på utbildningen under sista året. Då vill de ut och tjäna dollar, säger Anders Resin, som är utbildningsledare och rektor på skolan.

Han berättar att eleverna får jobb som maskinförare inom skogsbruket, och även med bland annat manuell huggning och plantering. Sågverkseleverna finner, inte oväntat, sina arbeten på sågverk. Det händer att arbetsgivare ringer skolan för att få tag på arbetskraft.

Har eget sågverk
Anders Resin visar runt på skolan. I en grusbacke står tre elever med djupt neddragna mössor runt en skrotbil med sönderslagna rutor. Rektorn ber dem att hjälpa till att få bort bilen från skolans område. Nä, svarar de unisont, vänder sig om, skjuter fart på bilen medan en av dem hoppar in i bilen för att försöka starta.

På sågverksutbildningen får eleverna helt enkelt lära sig arbetsuppgifterna i ett sågverk. Skolan har ett eget sågverk. Emil Sjöblom arbetar med delnings­sågen. Med ett högt tjutande skär sågklingan ut en planka. Det luktar trä och slamrar högt. Trästycket fastnar för Emil Sjöblom. Med ett kvastskaft knuffar han på så att hela stycket delas.

– Utbildningen är bra. Jag har lärt mig mycket. Det är kul att hålla på med sågning och hyvling, säger han.

Familjen har ett sågverk hemma i Åshammar i Gästrikland. Där får han jobb när han gått ut gymnasiet. Han tror det skulle gå att få jobb på andra sågverk också om han vill, eftersom det är ont om utbildade sågverksarbetare.

Bredvid honom kantsågar Jens Nilsson och Andreas Lindberg stockar. Båda är från Boden, och båda sökte sig i första hand till andra gymnasieutbildningar. Men hamnade här, och är inte särkilt missnöjda med det.

– Trivseln mellan lärare och elever är bra här på skolan, säger Jens Nilsson.

Hög lön och inbyggd träning
På helgerna jobbar han extra på en brädgård och där kanske han kan få fast arbete så småningom.

– Jag vill ha ett arbete som ger bra betalt och ett jobb där jag får använda kroppen. Att sitta vid en dator är inte min grej. Det är trevligare att jobba och slita, säger han.

Andreas Lindberg har sommarjobbat på SSAB i Luleå. Ett sådant arbete vill han ha framöver.

– Jag vill använda kroppen. Det blir man pigg av och så går tiden, säger han.

Lika inriktade på arbete är inte andraårseleven Anton Eliasson. Tillsammans med Sebastian Johansson lär han sig att vässa eggen på ett verktyg till hyvleriet.

– Man vill ju helst inte jobba, men man måste väl. Det finns roligare saker att göra som att skruva på bilar, säger Anton Eliasson.

Fåordiga omdömen
De är inte så pigga på att prata. Det sägs att Kalixbor är särskilt fåordiga. Nog är utbildningen bra säger de. Den är inte så ansträngande. De har fått vila upp sig.

Sebastian Johansson önskar sig mest av allt ett jobb på någon industri hemma i Piteå. Anton Eliasson vill vara kvar hemma i Kalix, och helst vill han nog starta ett eget företag och köra grävmaskin. I utbildningen ingår praktik. Många praktikanter kommer till Rolfs såg utanför Kalix, intill E4:an söderut. Där har Håkan Olovsson hand om praktikanterna. Han kon
staterar kort och gott att utbildningen på Naturbruksgymnasiet verkar bra och han berättar att sågverket anställt en hel del av eleverna från skolan.

Just nu gör Thomas Junior Lundgren praktik på Rolfs såg. Han täcker virkesbuntar med plast, och han är mycket bestämd:

– Jag gillar sågverk och jag vill arbeta på ett sågverk.

FAKTA: Skogsmaskiner
Skotare: en skogsmaskin som flyttar stockar från avverkningsplatsen till något ställe där en lastbil kan hämta dem. Skördare: en skogsmaskin som fäller, kvistar och kapar träd till stockar.