Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Stressigt med mer kontanter på bussarna

Sedan politikerna införde enhetstaxa i Stockholmstrafiken har arbetsmiljön blivit allt sämre, anser flera bussförare.
- Man får en hel spargris på myntbordet och sekunderna bara försvinner, säger bussföraren Thomas Lorge.

Tjugo kronor! För alla! Oavsett hur långt du ska åka! För passagerarna har reformen med enhetstaxa i Stockholms län, som infördes 1 maj, inneburit billigare resor och slut på rabattremsor.

Men just för att det har blivit så billigt att åka buss betalar många fler än tidigare kontant. Något som går på tvärs med hur facket vill ha det och som skapar stora arbetsmiljöproblem för förarna.

– Det har blivit sämre och mer stressigt. När man vid 20 minuters försening i rusningstrafik får den tionde spargrisen på myntbordet kan det vara svårt att hålla den vänliga serviceattityden, säger Thomas Lorge.

Eftersom förarna själva måste köpa kuponger på sina redan idag korta kisspauser händer det att de måste välja mellan att gå på toa eller att ha några biljetter att sälja på nästa tur.

En vanlig paus kan se ut så här: Bussföraren har 13 minuter på sig innan han ska köra igen. Han ställer sig i kö vid Pressbyrån bland alla andra trafikanter för att kunna köpa kuponger. Väl framme lägger han fram 800 kronor i skrynkliga tjugolappar, tiokronor och vad han har samlat på sig före rasten. Har han tur har han ett par minuter kvar att uträtta sina behov. För 800 kronor får han 40 kuponger att sälja på turen något som ofta inte räcker långt när bussen börjar fyllas.

– Man blir irriterad och det går ut över trafikanterna. Man blir dessutom en sämre förare av all stress.

Fackets representant Susanne Lopez håller med:

– Vi borde ha det som i Göteborg där man stoppar in ett kort i en automat. Det är inte klokt att vi har en huvudstad med ett antikt sätt att åka buss. Stämplarna vi använder har hängt med sedan 40-talet.

Den högsta ansvariga politikern är landstingsrådet Anna Kettner (s). Hon menar att åsikterna inte är entydiga:

– Sekos medlemmar, spärrvakterna i tunnelbanan, är positiva över de enorma förbättringar enhetstaxan har inneburit när det gäller bråk om priser. Mycket färre passagerare börjar skrika och bråka om vad det kostar idag. Min uppfattning är också att bussförarna har olika uppfattningar, jag är ute på garagen en gång i veckan.

Hon tar ändå till sig av kritiken om att förseningarna har ökat:

– Det finns anledning att se om vissa turer är för hårt lagda. Å andra sidan skulle förarna med det förra systemet ha full koll på var passagerarna gick på, hur långt de skulle åka och över vilka zoner, något som också skapade förseningar.

– Men skulle problemen bestå är det klart att vi måste lösa dem, säger Kettner.

Hur tycker då förarna själva att problemet borde lösas?

– Varför inte höja skatten lite och låta alla åka gratis? säger Susanne Lopez.