”För mycket valfrihet”
Det blir jämställdhetsbonus och vårdnadsbidrag om den borgerliga Alliansen får som den vill. "Det är riktigt dåligt", säger nationalekonom Anna Thoursie.
Anna Thoursie är tidigare ekonom på LO och numera chef för tankesmedjan Agora. Som helhet ger hon inget bra betyg till de borgerliga partiernas familjepolitik vars ledord är ”mer valfrihet och ökad jämställdhet”.
— Det går inte att sätta samman de två sakerna. Det är väldigt trist att politikerna inte vågar erkänna att det finns en målkonflikt mellan valfrihet och jämställdhet — att man måste prioritera dem emellan även om man kan tycka att båda sakerna är bra. Det är en verklighetsbeskrivning som saknas både hos socialdemokraterna och Alliansen.
Moderaterna, folkpartiet, centern och kristdemokraterna vill bland annat införa en ”jämställdhetsbonus” som innebär att föräldrarna tjänar på att den med lägst inkomst tar föräldraledigt.
— Ett stort problem med förslaget är att många kvinnor har en ofrivillig deltid. Om du då går tillbaka och jobbar går du miste om en del av skatteavdraget som gäller för heltid. Det är ett förslag för föräldrar som är eftertraktade på arbetsmarknaden och det är inte alla, framförallt inte mammor. Det är riktigt dåligt, säger Anna Thoursie.
Till de borgerliga partiernas övriga ”valfrihetsreformer” hör att de öppnar för kommunerna att införa vårdnadsbidrag.
— Om man har ett jobb och sedan tänker stanna hemma med sina barn i tre år med vårdnadsbidrag krävs det att lagen ändras för att man ska kunna behålla jobbet. Det har Alliansen inte skrivit något om. Antingen är de klantiga eller så är de redan medvetna om att vårdnadsbidraget riktar sig till kvinnor som inte är väletablerade på arbetsmarknaden, säger Anna Thoursie.
Ska hon plocka fram något bra i Alliansens förslag lyfter hon fram sänkt maxtaxa på fritids och den fria förskolan för 3-åringar. Förslag som de i stort sett delar med socialdemokraterna.