Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Lägre löner i privat omsorg

Månadslönen på två sjukhem i Stockholm har halkat efter med en tusenlapp efter att sjukhemmen drivits privat under sex år.

– Det är en känsla vi haft, nu har vi fått svart på vitt att det är så, säger Ingvar Jordås, fackligt förtroendevald i Kommunals sektion 26 i Stockholm.

Sektionen har jämfört de tre stora sjukhemmen i Farsta, två lades ut på entreprenad 1997 respektive 1999, ett drevs vidare i kommunal regi.

– Vi hör ju ofta att fler privata arbetsgivare gynnar kvinnorna i vården och omsorgen. Men det är en myt.

Sektionen har undersökt löneläget idag på Postiljonen, Farsta sjukhem och Edö äldreboende. På Postiljonen som hela tiden drivits i kommunal regi ligger den genomsnittliga heltidslönen nu på nästan 18 900 kr. På Farsta sjukhem som åter blev kommunalt 2003 efter sju ”privata” år ligger snittet idag på cirka 17 500 kr och på Edö äldreboende som varit privat i fem år (1999–2005) är snittlönen cirka 17 870 kr.

Medan Farsta sjukhem har sålts två gånger på sex år – till Grannskapsservice och sedan Carema – har Edö äldreboende vandrat mellan fem privata företag på sex år. Mindre lokala företag har köpts upp av större, som i sin tur köpts upp av andra koncerner. Både Carema och senast Attendo har drivit Edö.

– De privata som tog över byggde verksamheten på deltider, tog in unga outbildade som jobbade för låga löner och inte ställde krav. Det är svårt att komma ikapp, vi får ju bara ett visst löneutrymme att röra oss med, säger Bo Konstenius, enhetschef för en del av Edö äldreboende.

Ari Kirvesniemi är förbundsdirektör på arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna, och kommenterar siffrorna så här:

– Vår lönestatistik från 2005 visar att vi ligger lika bra eller lite högre än de offentliga arbetsgivarna. Det är svårt att säga något om löneutvecklingen på några enstaka arbetsplatser, det kan finnas flera orsaker. Vi har inget avtal om gemensam lönestatistik med Kommunal, därför kan jag inte lämna ut några siffror.