Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Byte av namn ger högre lön

Personer med utländskt klingande namn diskrimineras på arbetsmarknaden. Byter de till ett mer svenskklingande namn förbättras deras löneutveckling radikalt. Det rör sig om upp till 15 000 kronor om året.

Personer med utländsk bakgrund har lägre lön, lägre sysselsättning och högre arbetslöshet än personer med svensk bakgrund. Det gäller oavsett utbildning och gäller dessutom för de invandrades barn som fötts i Sverige.

Men den situationen kan förändras med ett mer svenskklingande efternamn. Det visar studien ”Måste alla heta som Svensson?” som tagits fram av LO, Integrationsverket och Stockholms Universitet. Där undersöks om lönerna förändras för människor med utländskt klingande efternamn om de byter till ett namn som låter mer svenskt.

I genomsnitt har namnbytet betytt att årsinkomsten ökat med mellan 10 000 och 15 000 kronor. Löneökningen är störst för dem som innan namnbytet hade mycket låga inkomster. För dem med högre inkomster märktes ingen större förändring.

Helt klart en fråga om diskriminering, menar Anna Thoursie, tidigare LO-ekonom numera på tankesmedjan Agora som är en av författarna till studien:

– Arbetsgivarna kan ha fördomar som gör att de inte anställer personer med namn från mellanöstern. Eller så handlar det om att de tror att de har svårt att bedöma utbildning och erfarenhet för personer med utländsk bakgrund vilket också gör att de bortsorterar enbart på namnet.

För att diskrimineringen ska upphöra är det människors attityder som måste förändras, menar Anna Thoursie. Många vill inte se att det förekommer diskriminering, men undersökningen är ”en klockren indikation på diskriminering” och därför en viktig del i ett förändringsarbete.

– Jag tycker också att anonyma ansökningshandlingar är ett intressant förslag även om jag inte gillar det i sin helhet. Det som är bra är att det lägger problemet på arbetsgivaren istället för på arbetssökaren. Genom att göra det säger man att det är arbetsgivarens ögon som är problemet, säger Anna Thoursie.

Analysen av sambandet mellan namnbyte och inkomster avser personer som är födda i länder i Afrika, Asien eller slaviska länder. Dessa grupper är överrepresenterade bland de som byter efternamn. Det vanligaste efternamnet att byta ifrån är Muhammed. 159 personer har studerats och undersökningen betecknas som statistiskt säker.

Hela studien ”Måste alla heta som Svensson?” finns att ladda ner på: www.lo.se under ”Rapporter”.