Hot och våld vanligt i vården
80 procent har blivit utsatta för hot och våld i hälso- och sjukvården. Vanligast är verbala hot, slag och sparkar. Samtidigt brister det förebyggande arbetet. Det visar en undersökning som Kommunal genomfört.
– Siffran är för stor, man kan inte acceptera någon form av våld. Men det är svårt att undvika när man jobbar med människor, säger Örjan Byström,
Kommunals branschråd för hälso- och sjukvård.
Samtidigt ökar antalet godkända arbetsskador orsakade av hot och våld. För skötarna har de nästan tredubblats från 2004 till 2005. För undersköterskorna har de nästan fördubblats. AFA, som betalar ut ersättning för arbetsskador, förklarar ökningen med att anmälningar görs oftare.
– Det kan vara så att fler anmäler. Men våldet har ökat och blivit grövre, framför allt på inom ambulansvården och på akutmottagningar, säger Örjan Byström.
Av skötarna svarar 92 procent i Kommunals undersökning att de är utsatta för hot och våld i jobbet, av barnsköterskorna 89 procent och undersköterskorna 83 procent.
– Detta kan minimeras med förebyggande åtgärder, säger Örjan Byström.
Han vill att tillbuds- och arbetsskaderapporter ska användas för att kartlägga risksituationer. Utifrån dem kan rutinerna ses över.
– Utbildning i bemötande kan vara bra, ensamarbete kan behöva ses över.
Frågan behöver lyftas på samverkansgrupper och i skyddskommittéer. Men här brister många arbetsgivare. 31 procent arbetar förebyggande, 43 procent gör det när något inträffat, 26 procent arbetar aldrig med frågan enligt Kommunals undersökning.
– Det finns lagar och föreskrifter som säger att både fack och arbetsgivare har ett ansvar. Arbetsmiljöverket har tillsynsansvar.
– Jobbar man inte aktivt blir arbetsmiljön otrygg, man blir rädd för att gå till jobbet.
Efter avslutat arbetspass är det 84 procent som har en känsla av obehag, 83 procent funderar på att byta jobb.
Kommunals undersökning vände sig till 500 slumpvis utvalda medlemmar, 57 procent svarade.