Oklart hur tvister över gränser ska prövas
Det är fortfarande oklart om svensk arbetsrätt gäller i Sverige. Belgisk lag skulle kunna användas mot Kommunal om ett belgiskt företag drabbades av en facklig stridsåtgärd från förbundet.
EU fortsätter diskussionerna om ROM 11, ett nytt direktiv om hur gränsöverskridande tvister ska lösas. Sverige har krävt att fackliga stridsåtgärder ska prövas utifrån lagarna i det land där stridsåtgärderna genomförs.
Kommissionen har sagt nej till detta krav. EU-parlamentet har sagt ja, liksom de flesta av medlemsstaterna. Nu diskuteras ett tillägg som säger att om fack och arbetsgivare kommer från samma land ska stridsåtgärden prövas enligt det landets lag.
Om exempelvis Kommunal genomför en stridsåtgärd som drabbar ett belgiskt företag i Sverige, och Kommunal får stöd av sin europeiska fackliga international EPSU med säte i Bryssel, då skulle konflikten kunna prövas enligt belgisk lag. Detta eftersom EPSU skulle kunna uppfattas som en part mot företaget i denna konflikt.
Exemplet har redan ägt rum i Finland då Internationella Transportarbetarfederationen, ITF, gav sitt stöd till Finska Sjömansunionen som varslade Viking Line om fackliga stridsåtgärder.
ITF har sitt säte i London. Rederiet stämde ITF och finska facket inför brittisk domstol. Den förbjöd de varslade fackliga stridsåtgärderna trots att dessa var lagliga enligt finsk lag. Domen har överklagats till EG-domstolen.
EU:s ordförandeland Österrike hoppas att ROM 11 ska antas senast vid toppmötet i juni. Även parlamentet måste godkänna direktivet.
– Vi måste till dess analysera skrivningen i förslaget om fackliga stridsåtgärder, säger Dan Holke, chef för LO-TCO rättsskydd.