Döden på jobbet kan se väldigt olika ut. En omskriven händelse 2005 är den kvinna som hittades mördad i en tygbutik i centrala Göteborg. Där pågår fortfarande polisutredning.

En annan händelse som fick mycket medial uppmärksamhet var de två svenska soldater som omkom i en attack i Afghanistan. Där agerade arbetsmiljöinspektionen för att få dödsfallen anmälda som arbetsskador. Försvarsmakten gjorde ingen egen anmälan.

Sen finns det dödsfall som inte blir stora rubriker i riksmedierna. Mellan Piteå och Älvsbyn omkom två unga kvinnor, mediesäljare på resa från Stockholm uppåt landet, när de krockade med sin bil. I Härnösandsområdet omkom en ensamföretagare, jordbrukare, när han föll från sin höloge. Han gick för långt ut och föll rakt ner. I samma distrikt omkom en man på en fabrik när han tog med en flakvagn in i en hiss. Mannen klämdes till döds.

I Linköping omkom en mentalskötare när hon blev överkörd av sin egen bil. Hon hade ställt bilen i en backe, den började rulla och hon försökte stoppa den med sin egen kropp. Det inträffar också dödsolyckor i Sverige som inte registreras eftersom de berör utländska anställda på utländska företag. Minst tre sjömän omkom förra året i svenska farvatten.

Läs också: "Gudrun höjde dödsiffran för arbetsolyckor", 28/3 2006