/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2006/1106bygg.jpg
De står upp för sin rätt. Byggnadsarbetare demostrerar för kollektivavtal. Foto: Pia Hanzi.

Blå skyddshjälmar, gula arbetskläder och skor med stålhätta fyllde Sergels torg i fredags. Byggettan delade ut kaffe och 3.000 kanelbullar till alla dem som manifesterade sitt stöd för kollektivavtalen.

– Jag kommer att vara med i facket så länge jag lever, sa Sören Pettersson, 71 år och medlem i Byggettan sedan 40 år.
Han började som byggnadsarbetare i 18-årsåldern och har jobbat åt de flesta stora företagen.

Betydligt yngre krafter fanns också med bland demonstranterna: Rasmus Axelsson, 14 år, praoar under två veckor som kranförare hos Flens byggmaskiner och följde med jobbarkompisarna till Sergels torg. Han vet inte om han kommer att gå med i facket när han blir stor, men däremot vet han att han vill jobba som byggnadsarbetare i framtiden.
– Det är ett intresse helt enkelt, sa han.

Manifestationen organiserades av Fackliga samhällsbyggarna som består av LO-förbunden Seko, Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna samt Skogs- och träfacket. Förutom demonstrationen mitt i Stockholm hölls manifestationer för kollektivavtalen runt om i landet.

– Det är det viktigaste redskapet vi har, sa LO:s avtalssekreterare Erland Olauson i sitt tal i Stockholm, och beskrev att kampen för kollektivavtalen gäller att ingen ska behöva acceptera sämre villkor eller lägre lön för att få jobb än vad som normalt gäller i branschen.