–  Jobben, jobben, jobben, säger Sven Otto Littorin (m).
– Jobben och företagsamheten, sedan kan det ju dyka upp någon bubblare, säger Jöran Hägglund (c).
– Jobben. Både nya jobb och sådant som handlar om anställningstrygghet och arbetsvillkor överhuvudtaget, säger Marita Ulvskog (s).

Ingen av de tre partisekreterarna tvekar när det gäller vilken som är den hetaste valfrågan. Politiken bubblar av arbetsmarknad och alla tror sig, så klart, tjäna mest på att jobben är i fokus. Sven Otto Littorin uppskattar att en borgerlig regering hade skaffat fram ett par hundra tusen fler jobb vid det här laget än vad socialdemokraterna har lyckats med vid makten.
 
– Tidigare har jobben alltid varit sossarnas paradgren. När valrörelserna handlat om arbetsmarknaden har det känts tryggt att rösta på dem. Nu är det inte så längre. De har haft tolv år på sig och trots att ekonomin tuffar framåt misslyckas de med jobben, säger han.

Den borgerliga alliansen har i en Temo-undersökning frågat 1.024 personer vilket regeringsalternativ som de tror är bäst på att skapa bättre förutsättningar för fler jobb. 46 procent svarade den borgerliga alliansen medan 31 procent trodde på socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet i samverkan.

Vem är det då som drivit i gång arbetsmarknaden som valfråga? Marita Ulvskog säger att det är något regeringen påbörjade redan 2004 när det stod klart att prognoserna som gjorts inte stämde överens med verkligheten. Det blev inte så många jobb som beräknat. Mer pengar borde ha satsats redan 2003.

– Så snart vi såg att de nya jobben inte kom bestämde vi oss för att det var den stora frågan, säger hon.

– Jag tycker det är en jättebra valfråga och det är vi som vinner på den. När människor får klart för sig vad de borgerliga partiernas förslag innebär för den svenska arbetsmarknadsmodellen vinner vi med 10-0. Sedan kan jag hålla med om att vi inte har varit tillräckligt framgångsrika när det gäller jobben, fortsätter hon.

Som ytterligare faktorer för att jobben blivit valfråga ser Marita Ulvskog de borgerliga partiernas många förslag, som hon beskriver som en attack mot den svenska modellen, och att det finns en oro bland folk i allmänhet för hur Sverige ska klara av den internationella konkurrensen om arbetstillfällena.

Centerns partisekreterare Jöran Hägglund tror inte att socialdemokraterna känner sig bekväma med jobbvalfrågan.

– Det är framför allt Allians för Sverige som drivit frågan. Regeringen hade naturligtvis hellre haft något annat i fokus i ett läge när siffrorna inte ser så bra ut och det kommer kritik från många håll, säger han.

Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ, tycker att debatten mellan de borgerliga och socialdemokraterna inte varit särskilt imponerande än så länge.

– Frågan förs väldigt traditionellt. Det pratas mest om investeringar och trygghet, vilket i och för sig är jätteviktigt. Men jag saknar ifrågasättandet av grundstrukturen, av att systemet i sig genererar arbetslöshet. Och så har vi ju allt obetalt arbete som görs i dag samtidigt som många går deltidsarbetslösa, säger hon.

Läs också: "Freivaldsaffären glömd långt före valet"

Tove Stenqvist