Det har stormat häftigt kring både utrikesminister Laila Freivalds och det socialdemokratiska partiet på sistone. Trots detta visar de senaste väljarundersökningarna inga säkra tapp för regeringspartiet.

Många har krävt Freivalds avgång efter regeringens hantering av tsunamikatastrofen och konstitutionsutskottets utfrågningar av henne, statsministern och andra inblandade. Avslöjanden kring utrikesdepartementets ingripande när Sverigedemokraterna och nättidningen SD-kuriren publicerat karikatyrer på profeten Muhammed fick henne slutligen att avgå i denna vecka. Tidningen Riksdag och Departements berättade att utrikesministern hade samrått med den politiska tjänsteman som kontaktade företaget som stängde hemsidan, något hon tidigare har förnekat.

Några veckor tidigare avslöjades att en anställd på socialdemokraternas partikansli har spridit anonyma e-brev med förtal av Fredrik Reinfeldt med hjälp av partiets datorer. Tjänstemannen avgick, men ingenting syntes i opinionsmätningarna.

Hur mycket behövs egentligen i skandalväg för att väljarna ska reagera?
– Avslöjanden om pampvälde eller fiffel betyder mycket för väljarna. Däremot spelar inte utrikespolitiska skandaler lika stor roll, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet.

Han säger också att skandalerna måste hållas levande ända fram till det kommande valet för att få betydelse för väljarna.

– Eftersom Freivalds nu har avgått kommer skandalerna kring henne troligtvis att dö sotdöden långt före valet.

Att Laila Freivalds är kvinna tror inte Ulf Bjereld har påverkat saken.

– Kvinnor och män bedöms och behandlas inte lika generellt sett, men i just detta fall tror jag att en man hade dömts lika hårt. Om kvinnor döms hårdare än män beror helt på vilken fråga det är. En kvinnlig politiker på fyllan till exempel döms mycket hård.
Svenska folket gav, enligt flera opinionsmätningar, Laila Freivalds hela skulden för regeringens misslyckanden efter
tsunamikatastrofen. Katastrofkommissionen däremot gav Göran Persson skulden.

Att fler röster inte har höjts om Perssons avgång säger Ulf Bjereld är en del av det politiska spelet.

– Oppositionen visste att det var dödfött att få bort Persson. Den kunde inte få bort någon utom Freivalds. Hon har varit allmänt impopulär och därför blev det hon som till slut fick avgå, säger Ulf Bjereld.

FAKTA: Freivalds får 93.000 kronor i månaden
Laila Freivalds får 93.000 kronor per månad i ett år efter sin avgång. Om hon får ett nytt jobb räknas den lönen bort från de 93.000.
Efter det året får hon 51 750 kronor per månad fram till i juni nästa år, då hon fyller 65 år. Hon kommer då att få 37.790 kronor per månad i statsrådspension plus den allmänna pensionen, omkring 15.500 kronor per månad.

Läs också: "Jobben avgör valet"

Lise-Lotte Lindgren