Relacom sätter punkt för förhandlingarna om den rätt till tidig pensionering som 200 teletekniker har gått miste om. Frågan går inte att lösa, enligt vd Johan Ek. Seko anklagar företaget för att luras.

De teletekniker som har sin bakgrund i statliga Televerket har sedan gammalt haft rätt att gå i pension vid 60 års ålder. Förmånen följde med när teknikerkåren fördes över från Telia till amerikanska Flextronics 2001. En pensionsfond inom Telia bekostade de tidiga pensioneringarna.

Men i samband med att Flextronics sålde verksamheten vidare till Relacom i maj 2005 tog Flextronics bort möjligheten att sluta vid 60 år. Också förmåner som arbetstidsförkortning, en sjätte semestervecka och reseförmåner försvann. Flextronics hade hittat ett kryphål i lagen om medbestämmande som tillåter att lokala kollektivavtal sägs upp när verksamhet går över från en arbetsgivare till en annan.
Fackets enda möjlighet att sätta press på arbetsgivaren var att hota att säga upp sista året i det centrala avtalet för telebranschen. Seko spelade ut det kortet – och det gav resultat. Relacom föreslog en lösning där semester-, rese- och arbetstidsförmånerna återställdes. Vad gäller rätten till pension från 60 år erbjöd sig företaget att förhandla vidare.

Seko sa ja. Semester- och arbetstidsförmånerna var värda mycket pengar, och vad en uppsägning av det centrala teleavtalet skulle ge var osäkert. Men i dagarna har personalen fått ett brev från Relacoms vd Johan Ek, som skriver att ingen lösning gått att nå. Möjligheten till tidigare pensionering är definitivt borta.

– Vi kommer inte längre. Diskussionen är avslutad för vår del, fastslår Johan Ek.

Den summa som Telia avsatte för sina före detta anställdas pensioner är på upphällningen. Och Relacom har ingen pensionsfond som skulle kunna bekosta pensionsförmånerna.

– Gapet är gigantiskt. Det handlar om 1,5 miljarder kronor, säger Johan Ek.

En krona
Totalt har närmare 2.000 anställda haft rätt till tidig pensionering. 600 av dem har bara något år kvar till 60-årsdagen. De får nu jobba till 65. Sekos förbundsordförande Jan Rudén fick information om Relacoms inställning i tisdags.

– Vi trodde på dem när de sa att de ville förhandla vidare om pensionerna, säger han. Man erbjuder inte förhandling om man inte är redo att ge en enda krona.

– Men det är just vad Relacom har gjort. Erbjudandet var en ren jävla bluff. Hade vi vetat detta skulle vi ha sagt upp det centrala teleavtalet.

Seko undersöker nu alla möjligheter att sätta tryck på Relacom och dess arbetsgivarorganisation Almega.  Facket är pressat: De lurade Relacomanställda riktar sin ilska lika mycket mot Seko som mot arbetsgivaren.

– För direktörer i de statliga bolagen går det bra att tumma på regelverket så att de får större löner och pensioner, säger Jan Rudén.

– Samtidigt ser ägaren med öppna ögon hur de statliga företagen förändrar sin organisation och säljer av verksamheter för att bli av med personalförmåner som de anställda tjänat in.