Kräver högre beredskapsersättning
Bättre villkor för beredskapsveckorna, kräver Kommunals teknikbranschråd och uppmanar avdelningarna att skicka in förslag till förbättringar.
– Man sover med telefonen i örat. Man kan få rycka ut tre nätter i rad. Sen ska man jobba som vanligt på dagarna.
Erkki Kataja i Linköping beskriver mödorna med beredskapen. Han är reparatör på kraftvärmeverket i Linköping och en av ledamöterna i Kommunals branschråd Teknik.
– Det är tufft med beredskapen. När det ringer sent på kvällen triggas hela kroppen. Så är det en som ringt fel, och då tar det tid att gå ner i varv igen.
Han ingår också i branschrådets avtals- och yrkesgrupp som har samlat upp idéer från lokala avtal och från en enkät de gjort i avdelningarna. Den 2 maj ska alla avtalsmotioner ha kommit in till Kommunals förbundskontor, och det är därför gruppen nu går ut till avdelningarna med resultatet av sin enkät.
Det här är några av kraven de för fram:
2 500 kr för en veckas beredskap är för lite, det behövs en rejäl höjning, och det ska vara en fast ersättning inklusive semesterlön och semesterersättning. Övertid ska inte påverka ersättningen negativt. All arbetad tid under beredskapen ska vara enkel eller kvalificerad övertid, och en storhelgsersättning bör införas. När man är 60 år ska man kunna avsäga sig beredskapen och man ska inte få löneavdrag när man måste sova efter att ha arbetat under beredskapen, i enlighet med reglerna om dygnsvila.
Reglerna de vill förändra finns i AB 05 paragraf 22 moment 2. Det är personal i kommunernas och landstingens tekniska förvaltningar och bolag som omfattas; reparatörer, elmontörer, driftspersonal, fastighetsskötare m fl.
– Målet är att vi ska ha marknadsmässiga, konkurrensneutrala och enhetliga villkor för beredskapen, säger Per Rindefors i Skövde, en annan av ledamöterna.
Åtta branschråd
Teknikbranschrådet är ett av åtta centrala branschråd inom Kommunal. Branschråden ska bevaka utvecklingen i yrken och branscher, till exempel i frågor om arbetsmarknad, teknikutveckling och kompetensutveckling.
Råden ska också skapa opinion i yrkes- och branschfrågor. Det finns också regionala branschråd i så gott som alla avdelningar. Har du synpunkter eller frågor kan du skriva e-brev till ansvariga ombudsmän på förbundskontoret. (Eller brev, Box 190 39, 104 32 Stockholm)
Teknik, benita.westin@kommunal.se
Förskola-skola, annelie.karlgren@kommunal.se
Hälso- och sjukvård, leif.nordin@kommunal.se
Räddningstjänst, gunnar.fridolfsson@kommunal.se
Jordbruk, erna.axelsson@kommunal.se
Trafik, erna.axelsson@kommunal.se
Det finns planer på att skapa fler branschråd, bland annat för köks- och städbranschen och handikappomsorgen.