Scania flyttar produktionen från Falun och Sibbhult till Södertälje. 1.100 anställda berörs.

Mbl-förhandlingarna med de fackliga företrädarna inom IF Metall i Falun i Dalarna, med cirka 600 anställda, och i Sibbhult i Skåne, med 500 anställda, avslutades i veckan. Scania har också beslutat att hanteringen av reservdelar flyttas från Södertälje till Belgien, 130 metallarbetare i Södertälje berörs.

– Alla anställda kommer att erbjudas fortsatt anställning i Scania. Samtidigt pågår förhandlingar med företag som vill ta över fortsatt produktion av vissa komponenter som inte är strategiska, säger Cecilia Edström, Scanias kommunikationsdirektör.

Monteringen av växellådor och axlar anses som strategisk och ska därför flyttas till Södertälje nära produktutvecklingen, enligt Scania.

IF Metalls koncernfacklige ordförande Kjell Wallin säger att facket är emot beslutet att flytta från Sibbhult och Falun.

– Löntagarkonsulterna stödde visserligen företagets beräkningar att en flytt ger ekonomiska fördelar. Men vi anser att Scania måste ta hänsyn till människorna också. Många är rotade på sina orter. Därför är det så enkelt att säga att alla garanteras jobb på ett helt annat ställe.

Han bekräftar att Scania kommer att erbjuda jobb på fabrikerna i Oskarshamn och i Södertälje. Det finns också många företag som är intresserade av att ta över viss produktion av komponenter i både Sibbhult och Falun.

– Förhandlingarna har kommit långt med flera företag. Det innebär att en del metallare kan få arbeta kvar på de båda orterna men hos andra arbetsgivare, säger Kjell Wallin.

Scania har också gått med på fackets krav att de 130 anställda som berörs av att reservdelslagret flyttas till Belgien ska garanteras fortsatt anställning. I ett personalprojekt med facklig medverkan ska utbildningsbehovet ses över. Om tre år ska flytten vara genomförd. Scania beräknar den årliga besparingen till cirka 300 miljoner kronor.