Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

”Nu är jobbet roligare”

-- Livet går ut på att ständigt lära nytt, annars blir det tråkigt, säger Vahida Jusufovic, undersköterska på Dalens sjukhus i Stockholm.

Nyfikenheten drev henne till att läsa fem poäng i kardiologisk omvårdnad med inriktning på hjärtsvikt. En nätbaserad kurs som Sophiahemmets högskola anordnar.

— Jag ville visa för mig själv och andra att jag kunde plugga på högskolan. Och det gick bra, säger Vahida.

Att hon tog steget berodde också på att man på en tidigare arbetsplats ifrågasatt att hon som undersköterska skulle vara med på ronden. Det retade henne.

Kursen stärkte hennes yrkesidentitet, nu förstår hon mer av vad som sägs på ronden. Hon vet mer om hjärtpatienterna och håller föredrag för kollegorna.
— Jag har blivit självständigare, tar på mig mer ansvar.

Som liten flicka drömde hon om att bli sjuksyster. När hon kom hit från Bosnien 1992 och det behövdes folk i vården var valet lätt. Men jobbet har slitit på axlar och rygg. Chefen såg nya möjligheter, arbetsgivaren betalade utbildningen och Vahida fick delvis läsa på arbetstid.

I kursen ingick mycket som Vahida tycker att hon har nytta av hela livet. Mer kunskap gör jobbet roligare.

— Att gå på kurs är ett sätt att växa i rollen, stannar man mår man inte bra. Nu är jag gladare och det är roligt att komma till jobbet.

Att hon klarade högskolekursen bättrade på självförtroendet.

— Jag är starkare när jag ska prata lön med chefen, säger Vahida som tror att kursen bidragit till lönepåslag.

Nu går hon en kurs i schemaläggning, sedan vill hon fortsätta med ytterligare en kurs i kardiologi, gärna också diabetes.

— Man blir aldrig färdiglärd, säger Vahida.

Hon livnär sig på nyheter, som hon säger. Hemma i köket står en dator där hon kollar Aftonbladet och Dagens Nyheter när hon lagar mat. Böcker läser hon gärna, allt började med Fogelström. Men hon har också läst in högskolebehörighet på Komvux, kanske går hon vidare till socionomutbildning på Ersta Sköndal.

— Jag vill ha kunskapen och jag vill kunna välja i framtiden. Allt förändras, man kan vara övertalig i morgon, säger Vahida som leker med tanken att starta eget äldreboende.