Statsministerns lön borde vara den högsta i landet. Ingen vd borde tjäna mer än Göran Perssons 116.000 kronor i månaden.
Det tycker Harry Rantakyrö, ordförande för Gruvtolvan i Kiruna.

– Statsministern har ju det högsta ansvaret i landet och hans lön borde då bli vägledande. Det verkar som om han klarar sig fint på sin lön, säger han.

LKAB:s vd Martin Ivert har ett kritiserat pensionsavtal som efter sex års anställning ger mångmiljonbelopp livet ut. Flera gånger har gruvfacket skrivit till regeringen om pensionsavtalet. Det enda svar som facket då fått är att styrelsen för LKAB hanterar frågan.

– Regeringen är ytterst ansvarig för löner och pensioner i statliga bolag och borde ta det ansvaret, säger Harry Rantakyrö.

Men sedan Ekot och andra medier nyligen uppmärksammade pensionsavtalet ska det förhandlas om, och det tycker Harry Rantakyrö är bra. Från gruvarbetarnas sida riktas dock ingen kritik mot vd:n Martin Ivert. Han är omtyckt som chef och inte ansvarig för det vidlyftiga avtalet.

Gruvarbetarnas ordförande reagerar även på andra statliga chefers löner. Han pekar på Vattenfall och SJ.

–Det är svinaktiga grejor de håller på med. Man tappar förtroendet för dem.

Även det är regeringens ansvar, anser Harry Rantakyrö.

FAKTA: Iverts lön & pension
Lön: 3,9 miljoner kronor om året
Pension från 60 år: Mellan 60 och 65 år får han minst 65 procent av lönen och efter 65 år minst 50 procent av lönen under resten av livet.

Pensionsavtalet kostar mellan 60 och 80 miljoner. Regeringen har nu givit Björn Sprängare, ordförande i LKAB:s styrelse, uppdraget att omförhandla vd:n Martin Iverts pension.

Läs också: "Bonus-frälset stökar till i avtalsrörelsen"