/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2006/0706.jpg
Södertälje är invaderat av unga soldater. Under veckan samlas 70 ombud från förband runt om i landet och representanter från försvarsmakten till årets värnpliktskongress.

Nathalie Hagmyr, 19 år, gör lumpen vid marinbasen i Karlskrona. Hon är en av dem som ställer upp i valet till det nya värnpliktsrådet.  Hon var även med i den frågegrupp som ställde överbefälhavaren Håkan Syrén mot väggen efter hans tal i tisdags.

Om Nathalie kommer med i värnpliktsrådet vill hon i första hand driva frågor om försvarsmaktens värdegrund som beskrivs i den broschyr som ska locka ungdomar till försvaret. Hon tycker att den ger en bra bild av hur försvaret bör vara, men inte ger en realistisk bild av hur det är.

– Jag tycker inte att man lever upp till den värdegrunden i dag, säger hon.

Under kongressen ska deltagarna ta fram det nya värnpliktsprogrammet och välja ett nytt värnpliktsråd. Däremellan hålls tal, förutom av ÖB även av försvarsminister Leni Björklund, och ordnas paneldebatter. Aktuella frågor på årets kongress är bland andra drogtester för soldater och hur militärtjänsten kan göras mer attraktiv på arbetsmarknaden.