Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Illa behandlad av arbetsgivare och fack

Jag är en undersköterska, som på grund av värk i handen, armen och nacken varit sjukskriven fram och tillbaka i två och ett halvt år. Det har varit många möten med läkare, arbetsgivare och försäkringskassa, men nu upphör min sjukskrivning på 75 procent och jag ska få 50 procent i stället.
Arbetsgivaren vill nu ge mig ettårigt avgångsvederlag som engångsbelopp på en sysselsättningsgrad av 64,22 procent. Men det blir ju inte mycket kvar när skattemyndigheten ska ha sitt och jag inte får stämpla så länge avgångsvederlaget gäller.
Jag tycker inte att 50 procent dagersättning från kassan är skäligt med tanke på allt jag utsatts för. Jag mår jättedåligt. Inte heller har man mycket stöd av sina lokala representanter. Vart vänder man sig när man inte är nöjd med dem? Sussi

Det är vanskligt att bedöma arbetsgivarens förslag, eftersom jag då behöver veta mer om vad du fått för rehabilitering av arbetsgivaren och om alla tänkbara möjligheter till arbete är utredda.
Grunderna i ett rehabiliteringsarbete ska vara:
1. Försöka anpassa arbetsplatsen så att arbetet fungerar.
2. Hitta annat arbete inom enheten.
3. Hitta annat arbete utanför den egna enheten, hos samma arbetsgivare.
4. Kontrollera om det skulle finnas större möjligheter efter kompletterande utbildningar.
5. Annat arbete hos annan arbetsgivare.
Det är tråkigt att du inte tycker att du fått någon hjälp av de lokala representanterna. Facket ska alltid, utifrån gällande lag och avtal, arbeta för att alla medlemmar får det stöd och de råd som kan uppbringas. Beroende på vem/vilka du haft kontakt med kan du kontakta din sektion eller din avdelning för att få veta om det finns mer att göra.