Så behåller du dina egna tänder
Fortsätt le och tugga med dina egna tänder, långt upp i åren.
För de flesta är det lätt, bara man kan knepen.
Här får du veta hur du gör.
Parodontit är en sjukdom som kan leda till att man tappar tänder. Den är mycket vanlig. Allvarligare former av sjukdomen drabbar mellan 7 och 20 procent av befolkningen. Långt fler får lindrigare besvär.
Men det finns mycket du kan göra själv för att förhindra den. Grunden är att göra rent tänderna noggrant och gå till tandläkare/tandhygienist regelbundet.
Det börjar med bakterier, som alla människor har i munnen. Det gäller att få bort bakteriebeläggningar från tänderna och tandköttskanten. Annars kryper de längre och längre ner och orsakar större och större skada.
Första tecknet är ofta tandköttsinflammation, gingivit. Tandköttet blir rött och svullet, och börjar lätt blöda.
Inflammationen är kroppens sätt att försvara sig mot bakterierna. Hos en del personer fungerar försvaret bra, och inflammationen går över av sig själv. Det gäller bara att vara extra noga med att göra rent mellan tänderna i några dagar.
Men alla har inte sån tur. Inflammationen kan förvärras och gå djupare ner i tandköttet. Det kan gå snabbt, eller ta många år. Till slut påverkas tandens fäste. Det är då tanden kan lossna.
Ju längre sjukdomen har gått, desto besvärligare är det att behandla den. Till slut kan man bli tvungen att operera eller ta bort tänder. Dyrt blir det — behandling mot parodontit får patienten betala själv.
Tandlossning är en orättvis sjukdom. En del kan hålla den borta själva, genom att borsta tänderna och använda tandtråd. Andra behöver gå till tandhygienist och få hjälp att göra rent.
Bakterierna kan nämligen bilda tandsten, som sitter under tandköttskanten där du inte kan se den. Tandstenen sitter stenhårt, och du kan inte få bort den själv.
Om du regelbundet går på kontroller lär tandläkaren eller tandhygienisten upptäcka problemen innan de blir allvarliga. Men det finns fall där tandläkare har missat tecken på begynnande tandlossning, så det är bra att vara uppmärksam själv.