Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Vår fyraåring är matvägrare

Ibland vet jag inte vad jag ska ta mig till med vår fyraåring. Visserligen har hon alltid varit lite reserverad när det gällt att acceptera nya maträtter på menyn. Men nu är det som förgjort. Hon spottar ut nästan allting, såväl hemma som på dagis.
Jag tycker det är jättesvårt att hantera det här och stämningen vid matbordet är nu nästan jämt på nollpunkten. Min man tycker att jag inte ska bry mig så mycket. "Är hon hungrig, så äter hon, det är bara att vänta ut henne", menar han. Men jag är så rädd att hon inte ska få tillräckligt med näring i sig och jag kan inte låta bli att tjata.
Vad jag förstått brukar de på dagis lämna henne i fred ganska mycket och de säger att hon nog i alla fall får i sig en hel del.
I övrigt är vår dotter oftast pigg och glad, men har ett häftigt temperament och kan också kasta saker omkring sig när hon inte får som hon vill. Hjälp oss! Lovisa

Din lilla dotter, som tidigare varit lite försiktig, börjar bli större och upptäcker världen runt sig allt mer. Hon visar sig arg, vill ha sin vilja igenom och protesterar.

Allt detta är helt normalt, men kan vara besvärligt för andra. I samband med måltider kan hon vilja börja bestämma själv och med för mycket krångel blir hon trött och tappar aptiten.

Det är bra om det inte blir för mycket tjat och bråk vid matbordet, samtidigt som du inte alltid kan låta henne få sin vilja fram. Tala med henne utanför matsituationerna om vad hon själv tycker och vill, men det är du eller din man som bestämmer vad som finns på bordet.

Försök sedan göra måltiden trevlig och bråka hellre i hallen än i köket. Det är bra om alla kan vara överens om ha trevligt tillsammans när ni äter.

Det tar säkert en liten tid innan allt fungerar, men jag tror att din dotter också vill ha trevligt och äta i lugn och ro.

De flesta familjebråk äger rum när någon är hungrig, eftersom blodsockret då blir lågt och tålamodet lätt försvinner.
För att bli ”lagom” hungrig bör hon inte småäta i tid och otid mellan måltiderna. De flesta barn mår bra av att äta frukost, lunch, mellanmål, middag och kvällsmat vid ordnade tider och sittande till bords. Ge henne också frukt varje dag.

Det finns forskning som visar att de som under uppväxten dagligen ätit middag tillsammans i familjen har lyckats bäst i sina universitetsstudier. För många familjer kan det idag vara svårt att hinna med, när alla har olika kvällsaktiviteter och stressen gör måltiderna splittrade.

Lycka till!