Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Vård och kök fick mest i år

Äldreomsorgspersonalen och kökspersonalen prioriterades i var fjärde kommun när årets lönepott fördelades. Men i hälften av kommunerna sattes ingen yrkesgrupp före någon annan.

Äldreomsorgspersonalen och kökspersonalen prioriterades i var fjärde kommun när årets lönepott fördelades. Men i hälften av kommunerna sattes ingen yrkesgrupp före någon annan.
I årets centrala löneavtal prioriteras ingen yrkesgrupp. I förra avtalet, efter strejken 2003, sattes vården och barnomsorgen sattes främst. Den uppdelningen, i prioriterade och inte prioriterade grupper, föll inte i god jord bland många av Kommunals medlemmar. Inför årets löneförhandlingar fanns en stark medlemsopinion för kravet ”lika för alla grupper”, visade Kommunalarbetarens enkät i våras.

Hur gick det då när året lönepott fördelades ute i de olika kommunerna?

Vår undersökning visar att i hälften av kommunerna sattes ingen yrkesgrupp före någon annan. I den andra hälften var det framför allt personal inom äldreomsorg och kök som prioriterades. Och det är främst i dessa kommuner som arbetsgivarna ställt upp med extra pengar, utöver avtalets lägsta löneutrymme.

I Gävle krävde facket i de lokala förhandlingarna mer pengar än avtalets 510 kronor, till alla grupper. Resultatet blev i genomsnitt en hundralapp till, men fördelningen blev långt ifrån vad facket ville. Personalen i vissa förvaltningar fick hälften så mycket i höjd lön som andra.

Kost och städ, utbildning och kultur och fritid fick i olika utsträckning mindre.

— Kommunen satsar på vården. Det är bra att vi fått ut mer men vi ville ha till alla, säger sektionsordförande Gerd Högström.

Gävle har en treårssatsning som gett löneökningar till utbildade inom vården.

— Men dom har även till det tagit från killarna, säger Gerd Högström.

Även i Luleå, där kommunalarna för första gången på länge fick ut mer lokalt, blev vinnarna utbildad vårdpersonal. Sektionsordförande Tobias Baudin är mest nöjd med att lägstlönerna höjdes till 15 000 kronor.

I Göteborg är det också kommunen som styrt så att det blev utbildad vårdpersonal som prioriterades.

Mikael Ekberg är sektionsordförande för kommunalarna på gymnasieskolorna, som inte fick mycket mer än vad det centrala avtalet garanterar. Men han är inte missnöjd:

— Det är utifrån Göteborgs stads lönepolitik. Det är tredje gången man satsar på grupper som är lönediskriminerade.

— Det finns en god samsyn mellan Kommunal och staden i den här frågan.

Dina grupper inom kök, städ, vaktmästeri och elevassistenter anses inte tillhöra den gruppen. Vad tycker du om det?

— Det finns ju ingen facklig företrädare som är helt nöjd. Vi får försöka få mer nästa gång.