Lagen om rätt till heltid tros få liten effekt
Till slut kom det omtalade förslaget om rätt till heltid. Men flertalet arbetsgivare tror inte att lagen får så stor effekt.
Det här förslaget kommer på sin höjd leda till marginellt fler heltidsanställningar, svarar de allra flesta.
— Vi har inte något emot att tillverka heltider, men det blir färre huvuden att fördela schema på och att bedriva verksamheten med, säger Sonja Mozer Rosell, personalchef i Svenljunga kommun.
Enligt förslaget får arbetsgivarna stora möjligheter att göra undantag från reglerna, och det skulle kommunen behöva göra i så fall, tror Sonja Mozer Rosell.
När förslaget efter åratal av löften, förhoppningar och besvikelser äntligen kom, i slutet av november, sågades det genast jäms med fotknölarna av såväl fack som arbetsgivare.
— Utredningens förslag är tandlöst. Det måste bli en heltäckande lagstiftning som går till botten med deltidsproblemet. Förslaget innehåller för många undantag, säger Kommunals ordförande Ylva Thörn.
Från arbetsgivarhåll var den spontana kommentaren att detta ska lösas lokalt.
— Vi frågar oss varför en lag är nödvändig, säger Annelie Löfqvist, direktör vid Sveriges Kommuner och Landsting.
Arbetslivsminister Hans Karlsson försäkrar, trots kritiken, att han vill lägga fram ett lagförslag om rätt till heltid redan våren 2006.
För att få något hum om hur lagförslaget kan slå skickade Kommunalarbetaren ut en enkät till personalchefer eller motsvarande hos 35 slumpvis utvalda kommuner, där ingen rätt till heltid finns, samt till tio privata arbetsgivare. 17 av kommunernas personalchefer skickade in svar och fem av de privata.
Av de 22 som svarade var det fyra stycken som trodde att de föreslagna reglerna skulle leda till betydligt fler heltider både för nyanställda och redan anställda.
Ingen av dem som svarade tyckte att det här lagförslaget var den bästa lösningen på problemet.
Inte heller de som trodde att lagen kan få stor effekt var positiva till förslaget.
— Lagstiftning komplicerar det här i onödan, säger Göran Haag, personalchef i Älmhult, där diskussioner pågår om att erbjuda alla heltidsanställning i botten.
De allra flesta i enkäten, 10 stycken, valde mellanalternativet, att en sådan här lag möjligen skulle leda till att antalet heltider blir marginellt fler. Fem trodde inte att det skulle påverka nyanställningarna alls och sex stycken trodde inte heller att det skulle påverka de redan deltidsanställdas situation.
Enligt förslaget skulle den nya lagen kunna träda i kraft vid årsskiftet 2006/2007. Men fullt ut börjar den i så fall inte gälla förrän tre år senare 2010. Först då finns det deltidsanställda med tre år i anställningsformen som kan bli aktuella för heltid, enligt regelverket. Dessutom ska regeln vid nyanställning införas stegvis, vill utredaren Gudmund Toijer.
Heltidsförslaget i korthet
• Vid nyanställning ska huvudregeln vara heltid, men företag med färre än tio anställda gäller lagen inte för. Alla arbetsgivare ska kunna undanta en sjundedel av personalstyrkan. Undantag får också göras om arbetsgivaren kan bevisa att den inte har behov av arbetskraft på heltid.
• För den som redan är deltidsanställd införs regeln att den som varit deltidsanställd i tre år under en femårsperiod och vill gå upp i tid, i princip ska erbjudas heltid. Arbetsgivaren har rätt att säga att behovet inte finns. Också här undantas företag med färre än tio anställda.
• Fack och arbetsgivare kan avtala om avvikelser från bestämmelserna.