Ofrivillig deltid vanligast i Sverige
I en jämförelse mellan EU-länderna visar det sig att Sverige har den högsta andelen ofrivilligt deltidsarbetande i EU. Men forskarna som gjort undersökningen tycker att man ska ta siffrorna med en nypa salt.
– Det finns brister i statistiken och vi kan inte säkert säga vilka de bristerna är. Men det är klart att vi blir oroliga när vi ser den siffran, säger Johanna Forsell, forskare vid Arbetslivsinstitutet.
Johanna Forsell och Inger Jonsson, vid Uppsala universitet har i en rapport inom ramen för det så kallade Hela-projektet jämfört siffrorna för deltidsarbetslöshet i hela EU.
Fallgroparna är många, berättade de, när siffrorna presenterades på Arbetslivsinstitutet. Det finns ingen enhetlig metod för de här typen av statistik.
– Varje land har olika regler för vad de kallar ofrivillig deltid till exempel, säger Johanna Forsell.
Den siffran de trots allt har fått fram gäller för 2002 och visar att Sverige då hade 7,6 procent i ofrivilligt deltidsarbete av det totala antalet sysselsatta. Lägst andel i EU hade Nederländerna med 1,4 procent.
Vad siffrorna ändå visar, enligt de båda forskarna, är att Sverige i hög grad jämfört med många andra länder byggt upp en organisation för deltidsarbete.
– En del av svaret är att Sverige har organiserat vården och omsorgen med en hög andel deltidsarbete, säger Johanna Forsell.