Nej till hårdare regler för avgasfilter
Dammet innehåller arsenik och andra gifter. Men det blir inga särskilda regler för hur avgasfilter ska tas om hand. Arbetsmiljöverket tycker att det räcker med de föreskrifter som redan finns.
Claes Trägårdh är avdelningsdirektör vid arbetsmiljöverket. Han säger att regeringen har gett verket i uppdrag att rensa bland de arbetsmiljöföreskrifter som finns.
– Vi hållet på att ta bort de som är för detaljerade eller gäller för ett område som är allt för begränsat, säger han.
Claes Trägårdh hänvisar till arbetsmiljöföreskrifter om hantering av kemikalier och om luftföroreningar. Han tycker att de täcker in riskerna med partikelfilter.
Men det tycker inte Ralf Berndtsson som är verkstadsarbetare vid Göteborgs Spårvägar. Han har i Kommunals branschråd för trafikpersonal länge kämpat för att partikelfilter ska bytas och rengöras utan att det skadar människor och miljö.
– De stora verkstäderna tänker på miljön. Men mindre åkare vänder på sina partikelfilter och blåser de rena. Arsenik, bly, kvicksilver och mycket annat åker rätt ut i luften innan dessa gifter hamnar i våra lungor eller i den jord vi odlar. Vi skulle behöva föreskrifter om partikelfilter att slå i huvudet på dem, säger han.
Ralf Berndtsson och verkstadsgruppen inom branschrådet tänker nu gå vidare och uppvakta naturvårdsverket, kemikalieinspektionen och jordbruksverket.
Verkstadsgruppen har redan fått riskavfallsföretagen Sita och Sakab på sin sida.
– Det är små mängder med koncentrerat miljöavfall det handlar om. För oss är det inga stora vinster med att ta hand om avfallet. Men för miljöns och hälsans skull hjälper jag gärna till att få igång en debatt om hur partikelfilter ska hanteras, säger Kirsti Sandelin vid Sakab.