Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Hot och våld på hälsomässa

Ska man behöva finna sig i att bli hotad på jobbet? Eller slagen?
Svaren är förstås nej

Men färsk statistik från Arbetsmiljöverket visar att 45 procent av tillfrågade kvinnor och närmare 60 procent av tillfrågade män inom vård och omsorg upplevt hot eller hot om våld det senaste året. Liksom närmare hälften av tillfrågade manliga chaufförer inom kollektivtrafiken.

Verket får också årligen in ungefär 2 500 anmälningar om arbetsskador på grund av våld och hot i arbetslivet. De seminarier som hölls av Roger Strömqvist och Kerstin Forsman från Arbetsmiljöverket Västerbotten blev raskt fullsatta under Kommunals framtidsdagar i Umeå.

— Mörkertalet är stort. Men buss- och spårvagnschaufförer i storstäderna är extra utsatta, liksom anställda inom psyk- och missbruksvården. Det är arbetsgivarens skyldighet att bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete. De har ansvar för säkerheten, betonade Roger Strömqvist.

— Särskilt yngre, kvinnlig personal är mer utsatt än andra. De anställda måste peka på riskerna och göra riskbedömningar tillsammans med arbetsgivaren, som ska se till att det finns bra rutiner. Det hjälper ju inte att larma om ingen tar emot larmet. Man har också rätt till ett bra omhändertagande om man blir utsatt.

Flera medlemmar påpekade att de ofta tvingas hantera situationer ensamma, där de borde varit minst två. Vilket i sista hand för frågan upp till politikerna, som fördelar resurserna i kommuner och landsting.

— Missbrukare, psykiskt sjuka och funktionshindrade som förr vårdades på institution tas nu om hand hemma. Har arbetsgivaren då inte utbildat sina anställda i bemötande eller sett till att det finns tillräckligt med personal ökar risken för konflikter, säger avdelningsdirektör Annika Hultin på Arbetsmiljöverket i Stockholm.

— Det är tyvärr svårt att jämföra den nya statistiken med den gamla eftersom Statistiska Centralbyrån ändrat sättet att räkna. Men viljan att anmäla har ökat, särskilt från kvinnorna. Arbetsmiljöverket ska nu göra ett åtgärdsprogram mot våld och hot i kollektivtrafiken och inom skola, vård och omsorg.

Under framtidsdagarna berättade också Folksams dotterföretag Föllingeklinikens vd Ulla Schill om livsstilens betydelse för hälsan.

— Vi har 100 000 långtidssjukskrivna i landet och bakom varje siffra finns en människa. Men efter fem år med rökstopp minskar risken för hjärtinfarkt med upp till 75 procent. Börjar man också motionera och äta bättre minskar man sin risk med 90 procent. På Föllinge hjälper vi våra gäster att inse sambanden och lyckas nu halvera sjuktalen på ett år.

Medlemmar i Kommunal kan få rehabiliteringscheckar, det vill säga hjälp med finansiering till Föllingekliniken om de har grupplivförsäkring med sjukkapital hos Folksam.

— Det finns mycket man själv kan göra för att må bra. Särskilt som företagshälsovården inte alltid fungerar som den ska, säger Kommunals ordförande Ylva Thörn, som var med under framtidsdagarna.

— Största behållningen för mig har varit de spontana samtalen med medlemmarna. Jag har sällan möjlighet till sådana möten, och det är så roligt att höra hur stolta de är över sina jobb. En inställning som arbetsgivarna bör sätta värde på. 

Fotnot: Vill du veta mer, gå in på www.arbetsmiljoverket.se och www.follingekliniken.se